Wuwejův zápisník

Jepice

28.08.2023 21:29, Wu | příroda | komentáře -

Že jepice žije jen pár dní jsem věděl, ovšem netušil jsem, jak velká je. Takže když mi přistála na plachtě, kterou jsem se zrovna chystal složit, nejdřív jsem ji jako mně neznámý hmyz fotil a pak googlil. Včetně štětů na zadečku měla přes čtyři centimetry!

Jepice

Tahle fotka je ovšem o pár dní později, kdy jsem ji – motající se – vzal na dlaň přímo v Pardubicích. Protože zbarvení je trochu jiné, je to asi jiný druh (v ČR se jich vyskytuje 30):

Jepice

No a když jsem se k plachtě vrátil, zjistil jsem, že se do ní jepice rozhodla snést vajíčka – asi ji lesk zmátl a považovala ho za vodní hladinu…

Jepice

Na wikipedii píší, že vajíček klade podle druhu 300 až 900, ale že to dělá najednou, v jenom balíčku, jsem netušil:

Jepice

Potom, co samička naklade vajíčka, umírá (sameček už po kopulaci). Dospělí jedinci totiž mají redukovanou trávicí soustavu a žijí jednotky dnů. Jejich larvy ale žijí i několik let:

Larvy se líhnou po deseti až třiceti dnech a absolvují třicet až čtyřicet svlékání, jejichž počet nemusí být konstantní ani v rámci jednoho druhu. Mezi dospělcem a larvou je ještě stádium subimaga, okřídlené larvy. Trvá obvykle jen několik minut, ale jsou i výjimky. Některé druhy se dokonce ve stádiu subimaga i páří. (zdroj Wikipedie)

Jepice

Při velikosti tohoto hmyzu, jeho líhnutí u vody a krátké době života je jasné, že často padá zpět do vody a slouží jako důležitá potrava ryb. Ostatně mnoho rybářských mušek má podobu právě jepic.

Odkazy a zdroje:

(foceno koncem května 2023 v podhůří Železných hor a v Pardubicích)

12345
1693250940000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online