Wuwejův zápisník

Andrzej Batko: Umění persvaze

06.04.2006 19:56, Wu | knihy | čeština | výběr z knih | komentáře -

Umění persvaze Andrzej Batko je přední polský školitel, psycholog a trenér NLP (neurolingvistické programování), vyučuje techniky ovlivňování lidí, vede kurzy pro politiky, reklamní agenty, nejrůznější prodejce a další oblíbené profese.

Tahle kniha je jednoznačně užitečná, ať už chcete někoho přesvědčovat, nebo se naopak přesvědčování bránit, měli byste si ji rozhodně když ne koupit, tak alespoň přečíst.

Jazyk je trochu škrobený, těžko říct, jestli je to převodem z polštiny, nebo jestli je to schválně, pro zahlcení vědomého vnímání, naštěstí to příliš nevadí. Člověk se stejně soustředí na něco jiného. Obzvlášť mě bavily motivační odstavce na konci každé kapitoly, ve kterých autor používá právě vyložené postupy.

Chtělo by to nějaký příklad, co?

Že nemáme používat zápory, neboť podvědomí s nimi pracovat neumí, to je celkem známá věc, alespoň v okruhu new age. Je to docela logické, když řeknu "nemyslete na sex", zpracuje se slovo "sex", slovo "myslete" a jeho zápor, jenže "myslete" už do hlavy proniklo.

Spojka "ale" výrazně snižuje význam předcházející věty. Všichni to známe: "Udělal jsi to skvěle, ale tady tahle drobnost...". Jakmile takové "ale" potkáme, hned zpozorníme. Ovšem když druhá věta s tou první nesouvisí, pozornost povolí, neboť snižování významu nevnímáme. My ne, podvědomé vzorce ano, a podvědomě jsme vycvičení - když je tu "ale", není první tvrzení důvěryhodné. Takže řeknu-li: "Máš pravdu, ale když už o tom mluvíme ...", význam toho "máš pravdu" se poněkud oslabil.

Další věc - presupozice. Vhodně položená otázka, kterou se začneme vědomě zabývat, abychom na ni dokázali odpovědět, už automaticky vyvolává předběžné přijetí nějakých předpokladů. "Co si dáte k pití: kávu, nebo čaj?". Přemýšlím-li, co si dám, už jsem přijal za své, že si něco chci dát.

A tak dále, síla metafory, citátů, metaprogramů neboli ustálených schémat jednání (např. "já nebo ostatní aneb kdo na tom vydělá?" - víme-li že je člověk zaměřený na sebe, vhodně formulované tvrzení zapadne do jeho schématu a je přijímáno snáze). Je toho hodně a je to hodně zajímavé...

12345
1144346160000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online