Wuwejův zápisník

Isabelle Nazare-Aga: Láska a manipulace

14.02.2016 19:50, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka Láska a manipulacePřibližně tři procenta populace jsou manipulátoři (str.13) – typ patologické, narcistické osobnosti. Svými činy i postoji lidi ve svém okolí matou a týrají, překrucují skutečnost, zodpovědnost svalují na druhé, hlásají lež, aby se dozvěděli pravdu, soudí ostatní a hovoří o nich s despektem, po dosažení cíle radikálně změní chování atd. Autorka sestavila pomůcku jak je poznat, seznam třiceti znaků. Pokud osoba, o níž uvažujete, odpovídá minimálně deseti z nich, patrně se jedná o chorobného manipulátora (a ne o ojedinělé chování).

Vztah s manipulátorem nebo manipulátorkou začíná nenápadně, ba idylicky – žádné odmítnutí, všechno klape, a i když má oběť pocit, že je něco špatně, obvykle jej zaplaší a rozumově si to vysvětlí. Jakmile se ale vytvoří nějaké pevné pouto – svatba, narození dítěte, společný byt apod. – , začíná druhá fáze, fáze ovládnutí. Kritika lidí v okolí, očerňování partnera, kritika jeho rodiny, izolace partnera od ostatních, od práce, dopad do sexuálního soužití, nezájem o potřeby...

Další skutečnost – partner se stává jeho věcí, jeho vlastnictvím. Kdokoli se pokusí takový proces zbrzdit, představuje v jeho očích nebezpečí. Každý psychiatr, psychoterapeut nebo lékař, který by partnerovi mohl otevřít oči a pečoval by o něho (ujal by se ho), je označen za šarlatána. Manipulátor se musí zbavit všech příbuzných a přátel, kteří nepodlehli jeho kouzlu. Jakákoli činnost mimo dům, která přispívá k rozvoji partnera, ‚narušuje semknutost rodiny‘. Zkrátka všechno, co by mohlo partnerovi působit radost, přispívat k jeho pohodě a obohacovat ho, musí být zničeno v samém zárodku!“ (Str. 86)

Nabízí se otázka, proč manipulátorova oběť ve vztahu setrvává, jestli to není od ní do jisté míry masochismus. Není. Opustit takový vztah je těžké, manipulátor udělá a slíbí cokoliv, aby o oběť nepřišel, oběť je znejistělá, manipulacím a překroucené realitě věří, bojí se ztráty toho mála, samozřejmě děti jsou ohromná překážka.

Kniha podrobně popisuje všechny fáze takového vztahu, od svádění, přes změny chování, způsoby manipulací, ukončení vztahu a nový začátek. Nabízí informace i praktické rady a především ohromnou spoustu citací z vyprávění, které Isabelle Nazare-Aga sbírá: „Od roku 1990 tedy shromažďuji tyto výpovědi, které se ke mně dostávají při mé terapeutické práci, při školeních, docházejí mi poštou, informace získávám i při hovorech s přáteli. Všichni lidé, kteří mi je poskytli, se chtějí o svou minulou nebo současnou zkušenost podělit s těmi, kteří prožívají podobné problémy.“ (Str. 11)

Svou komplexností i příklady může být kniha zajímavá pro každého – ať už jste se s manipulátorem setkali, nebo ne. Rozsáhlá recenze Oty Luňáka, ještě rozsáhlejší výtah z knihy na stránce O lidech a duších.

nakladatelství Portál, Praha 2003, ISBN 80-7178-682-9, cena 209 Kč

12345
1455475800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online