Wuwejův zápisník

Albert J. Bernstein: Citoví upíři

02.05.2017 22:50, Wu | knihy | komentáře -

obálka Citoví upířiKdo jsou to citoví upíři? Osoby z vašeho okolí, které z vás vysávají sílu a energii, které vás zpočátku okouzlí, pak ale přijde zlom a vy budete platit a cena bude vysoká.

Mají tvář zdánlivě srdečných a milých sousedů zaplavujících nás úsměvy, jenže za zády o nás vyprávějí krvelačné pomluvy. Citové upíry najdete i ve svém sportovním týmu. Jsou skvělí a prostě úžasní, ovšem pouze do chvíle, než na ně namíříte kritický prstík. Pak předvádějí uvřískané scény, za něž by se nemusel stydět kdejaký tříletý capart. Citové upíry pochopitelně najdete i u sebe v zaměstnání. Zpravidla zahrnují luxusně placené manažerské typy aktivně se nořící do zákulisní politiky a zdánlivě nenápadných intrik. Mají s tím vším tolik starostí, až jim na samotnou práci nezbývá moc času. Citové upíry najdete dokonce i ve vedení firmy; patří k nim šéfové, kázající o podpoře profesních zdatností a pozitivní zpětné vazbě, ale ani se nenadějete a už kdekomu vyhrožují, že ho vyhodí za sebemenší chybu.“ (Str. 8)

Nejsou ale jen v práci, najdete je i v rodině:

Co takový švagr tvářící se jako génius, ale neschopný udržet si zaměstnání déle než pár měsíců? Anebo ta nenápadná, téměř až neviditelná teta, která s nasazením pečuje o všechny kolem sebe, náhle záhadně onemocní a její křehké zdraví vás přinutí, abyste se pro změnu starali vy o ni? Musíme vůbec mluvit o prapodivně milujících rodičích, kteří kážou o tom, jak se má mít člověk rád, a pak od něj s naprostou samozřejmostí očekávají, že v první řadě bude láska prokazovaná a dokazovaná jim?“ (Str. 8)

Upíři jsou samozřejmě metafora, z psychologického hlediska jsou to lidé s poruchou osobnosti; s odchylkami ve vnímání, cítění, mezilidských vztazích nebo třeba v kontrole impulzivity. Jejich porucha nemusí být nutně tak velká, aby zapadala do jasné diagnostiky, ale je velká dost na to, aby ničili své okolí – a aby si to neuvědomovali nebo to považovali za samozřejmost.

Autor se věnuje pěti typům upírů:

  • Disociální, kteří jsou závislí na vzrušení, ale důsledky nebo zodpovědnost jsou jim cizí. Jsou to „upíři nebojsové (Sexy, senzační a strašně škodliví pro zdraví)“, „upíři prodejci ojetých aut (Falešnější než ten nejfalešnější hráč, proto důsledně čtěte mezi řádky)“, „upíři tyrani (Jsou to statní, silní a pitomí hromotluci jako ti, kteří vám ve škole kradli oběd)
  • Histrionští, kteří žijí pro pozornost druhých. Patří sem „sentimentální upíři“ a „pasivně agresivní“ (to jsou ti bezbřezí pečovatelé).
  • Narcističtí, kteří se považují za dar a pro vás je čest něco pro ně udělat. Najdeme tu „upíry, kteří jsou sami pro sebe legendami (Proč by měl někdo s jejich talentem podávat výkon?)“ a „upíří superhvězdy (Tyhle hvězdy musíte milovat! Vlastně spíš uctívat)
  • Obsedantně kompulzivní, kteří kontrolují ještě tvrději, než sami pracují, a to je co říct. Mezi ně patří perfekcionisté a puritáni.
  • Paranoidní, kteří chtějí ujišťování, mívají klamné představy a hledají jednoduché odpovědi.

U každého typu pečlivě vysvětlí a na příkladech ukáže jeho chování, upozorní na to, co upír nevnímá a co naopak ano a především nabízí 10 prvků bojové strategie, tedy praktické rady pro případ, že se někdo takový v našem okolí vyskytuje. Ba dokonce, pokud čistě náhodou (upíři takovéhle knihy cíleně nečtou, proč by to dělali, oni přece s upíry problémy nemívají) některé znaky objevili u sebe, nabízi terapeutická doporučení.

Obsah je výborný, praktický, srozumitelný. Trochu mi vadila samotná upíří metafora, je až příliš v popředí, mně je bližší mluvit o manipulátorech / poruchách osobnosti a upíry nechat ve filmech a v literatuře. To je ale asi tak jediné, co se dá vytknout. Spolu s Láska a manipulace je to velmi doporučeníhodná kniha.

nakladatelství Motto, Praha 2008, ISBN 978-80-7246-408-1, cena 209 Kč

12345
1493758200000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online