Wuwejův zápisník

Je opravdu Švejk zosobněním typického Čecha?

14.11.2009 23:25, Wu | sociologie | komentáře -

V souladu s Murphyho pravidlem novinových titulků - končí-li titulek otazníkem, odpověď zní ne - odpovídám, že podle mě není. Švejk sice šaškoval, ale stavěl se za hloupého a byl dobrosrdečný žvanil (nebo ho dobře předstíral). Typický Čech také udělá komedii z čehokoliv, ale jiným způsobem, je mistrem sžíravé ironie a jedovatých poznámek, nic nebere vážně.

Různé publikace a internetové články mluví o tom, že typická česká vlastnost je závist. To není přesné; nejde ani tak o věci, majetek a výhody, které má někdo jiný (ačkoliv kdybychom je měli také, nevadilo by nám to), jako spíše o fakt, že on to má a my ne. Je to zášť a nepřejícnost. Což je další věc, která u dobrosrdečného Švejka chybí.

Jenže kým Švejka nahradit, jakou literární postavou? Je vůbec někde typický Čech popsaný dostatečně věrně? Než budu dál hledat, ještě přidám pár věcí, které mně osobně připadají typické (nesnažím se o úplnost ani vyváženost, nad dobrými vlastnosti se ještě musím zamyslel):

  • Přízemnost a hraní při zdi, 'malá domů'.
  • Kutilství a svépomoc. Bydlím v desetipatrovém domě a den, kdy nikdo nevrtá, nebouchá a jinak nezvelebuje své království, je svátek.
  • Schopnost poradit si za každé situace, včetně vyběhnutí, vydupání a dalších ne úplně fér způsobů řešení.
  • Kolaboraci s vládnoucí mocí si netroufám posuzovat, ale tiché záškodnictví a rozklad čehokoliv zvnitřku je běžná praxe.
  • Pochopitelně také pivo, hospodská bodrost a sportovní vlastenectví.

A teď na tohle najděte literární postavu... Pan Brouček je typický maloměšťák, ale jeho kutilství a schopnost poradit si za každé situace je poněkud diskutabilní. Švejka už jsem zmínil, Hrabalovi hrdinové také vyhovují jen částečně (nejblíž by mohl být Jan Dítě z Obsluhoval jsem anglického krále, ale tam zase chybí štiplavý humor) a další kandidáti už jsou jen vzdálenější.

(Mimochodem věděli jste, že na Wikipedii je kategorie fiktivní Češi?)

Raději to rozšířím i na filmy a seriály, v těch bylo zachyceno leccos. Moh by to být někdo z filmu Na samotě u lesa? Asi ne, to je spíše zpodobnění archetypu 'Pražák'. Škopkovi ze Slunce, seno by to být možná mohli, ale v komediích je kladen důraz na vesnici, venkov a slámu v botách...

Jsem v koncích. Máte nějaký tip vy? Nebo vám připadá Švejk dokonale výstižný?

12345
1258237500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online