Wuwejův zápisník

Tove Janssonová: Muminek

12.11.2009 22:00, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka knihy Tove Janssonová: MuminekTove Janssonová inspiraci pro postavičky muminů čerpala pravděpodobně v zážitcích z dětství, které se svou nekonvenční a svéráznou rodinou trávila v domě na pobřeží. Já jsem se s nimi setkal na prvním stupni základní školy, kdy jsem v jakési soutěži vyhrál knihu Čarodějný klobouk. Fascinovala mě, jednak nezvyklostí postaviček, nevěděl jsem jak je zařadit, jednak kresbami a mapkami. Ale že Tove Janssonová kreslila i muminí komiks, to jsem se dozvěděl až letos.

Kniha Muminek obsahuje čtyři příběhy - Muminek a loupežníci, Muminek a rodinný život, Muminek na Riviéře, Muminkův pustý ostrov. Postavičky jsou přímo archetypální, Muminek je věčný ňouma, jeho maminka je ustaraná, obětavá a věčně pečující o všechny ostatní, tatínek neustále touží po dobrodružství a slečna Ferka ... je občas trochu marnivá. Čenich srší nápady a nebere ohledy a Šňupálek, ten je zcestovalý, pragmatický a svérázný (s dýmkou v ústech, hučkou na hlavě a neustálým klidem mi je nejsympatičtější).

Muminek str. 78

Hodnotit komiks je ošemetné, už u Anna chce skočit jsem zmiňoval, že nemám dostatečný přehled a tudíž nevím, jestli podivné dějové obraty jsou v komiksech normální. Tady, i když jsme v pohádkovém světě, kde se můžou objevovat duchové, kouzla i zvláštní bytosti, se občas stanou věci těžko uvěřitelně. Tak nějak zkratkovitě; jako když nějaký nápad už autorka dál nechce rozvíjet, udělá střih, v jednom obrázku se s ním nějak vypořádá a jede dál.

Komiks byl určen pro dospělé, ale podle mě se stejně dobře (a možná lépe) hodí pro děti. Že zachycuje některé typické vlastnosti a chování dospělých, to je přece u dětské tvorby normální, a nějakých násilnějších přechodů mezi zápletkami si děti nevšimnou.

Muminek str. 42

Zaujala mě jedna věc - dělící čáry mezi obrázky jsou často nahrazené vhodnými alternativami. Stojící koště nebo otevřené dveře, úzcí stylizovaní duchové, popínavé rostliny, lano nebo pádlo, když se děj odehrává na moři... nápadité.

Muminí údolí a jejich příhody mají své kouzlo, takže jsem na vážkách, jestli si další pokračování pořídit, nebo ne. Ale nejspíš neodolám, nakreslený je moc pěkně.


Aktualizace 10. 3. 2023: Vrátil jsem se po letech k první knize Muminků – a ani s většími zkušenostmi s komiksy nejsem nijak nadšený. Autorka tam asi vkreslovala témata, která ji trápila nebo pro ni byla významná, třeba otravné příbuzné, snahu zbohatnout nebo maloměšťácký život střední třídy a touhu po dobrodružství. Zápletky a dějové přechody jsou ale ztřeštěné a nepřiměřené, co ji napadlo, to tam přidala a co ji nebavilo, toho se zbavila. Je to takové nekoncepční.

Muminek str. 10

Odkazy:

JANSSONOVÁ, Tove. Muminek. Praha: Argo, 2009. ISBN 978-80-257-0115-7.

12345
1258059600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online