Wuwejův zápisník

Kolektiv autorů: Proč?

08.04.2019 22:10, Wu | knihy | politika | komentáře -

obálka knihy Proč?Vítězství Miloše Zemana v druhé prezidentské volbě bylo, zejména po jeho katastrofálním nestátnickém působení v prvním volebním období, pro řadu lidí šok. Šok o to větší, že se před volbou a během ní národ mobilizoval, podpora protikandidátů byla obrovská, stejně jako vzbuzené naděje.

Leč stalo se, a je jedno, že rozdíl byl pár procent – zásadní fakt je ten, že pro polovinu voličů byl Zeman ten správný kandidát, že – patrně – chtějí, aby jeho kreativní politika a provýchodní směřování pokračovalo.

Proboha, proč?

Právě na tuto otázku hledá odpověď dvacet předních komentátorů a analytiků. Resp. otázek je více (přehled ze záložek obálky):

  • Je česká společnost rozdělená?
  • Proč Češi opět zvolili Zemana?
  • Přestaly nám vadit lži?
  • Mohl se stát prezidentem někdo jiný?
  • Přestali jsme si vážit svobody?
  • Stojí proti sobě 'pražská kavárna' a 'venkov'?
  • Kam nás zavede Zeman s Babišem?
  • Míříme na východ?
  • Nebyla přímá volba omyl?
  • Stojíme na osudové křižovatce?
  • Může pravda a láska zvítězit?
  • Probíhá demontáž polistopadové demokracie?

Ale jak je vidět, všechny se točí kolem téhož, kolem hledání příčin aktuální situace. Mezi autory jsou zvučná jména, namátkou Jaroslav Kmenta, Tomáš Němeček, Petr Pithart, Jiří Pehe, Jiří Přibáň, ale dalo by se v podstatě vyjmenovat všechny, všichni jsou výborní. A zrovna tak výborné jsou jejich texty (snad jenom afektovaný komentář plný slov s velkými písmeny Lež, Pravda, Lid od Vladimíra Kučery se mi četl špatně – ale i on míří k jádru věci).

Pojmenovat jednu příčinu je těžké, a na různosti přístupů všech autorů je to znát – ale každý střípek přidává něco zajímavého.

Podle Tomáše Němečka už samotné zavedení přímé volby prezidenta byl nesystémový krok. Vytvořil konflikty uvnitř výkonné moci (prezident má najednou mandát voličů), omezil se reálný počet kandidátů (kdo může nasbírat tolik podpisů??), poškodil se systém brzd a protivah a tak dále.

(To mi připadá jako jeden z nejdůležitějších příspěvků v knize!)

Zajímavý je pohled Petra Holuba, který zanalyzoval korelaci volebního výsledku s množstvím paneláků v daném okrsku.

Budějovický výsledek zkopírovala Plzeň: centrum pod 40 procenty, panelové čtvrti Košutka, Bory, Lochotín a Skvrňany od 53 do 58 procent. Výsledek nesouvisí s tím, v jakém období se sídliště stavělo. Určitý typ bydlení produkuje specifický, v tomto případě spíše nedůvěřivý postoj jeho obyvatel ke světu – a s tím už se dá ve volební kampani pracovat.“ (Str. 25, Petr Holub: Stínadla se bouří aneb Prezident paneláků)

Alexandr Mitrofanov, hovořící o mentalitě lokaje.

Zaútočilo se na citlivá místa plebejců s mentalitou sloužících. Je to strach z cizího? Ano. Strach ze ztráty jakž takž vybudované existence, z nutnosti dělit se o ni s jinými, natož s cizáky? Ano. Obdiv vůči silným, bohatým nebo bezohledným, hrubým a krutým? Ano. Náklonnost věřit jakékoliv hlouposti, jen když podporuje vidění světa založené na uvedených pilířích? Ano.
Máme tady velkou skupinu lidí, kteří trpí nostalgií po časech, kdy byli mladší a kdy všechno bylo jednodušší a lepší a hlavně kdy ti bohatší a chytřejší museli být zticha? Kteří přesně vědí, že za všechna příkoří, která skoro třicet let zažívají, může Západ? Ano.
“ (Str. 200, Alexandr Mitrofanov: Stalo se to, co se muselo stát)

Nebo Jan Lipold, který za výsledky (nejen u nás, tentýž princip platí třeba pro USA s Trumpem) vidí útok na potřebu uznání outsiderů.

Je dobré rozlišovat mezi autentickým zápasem o důstojnost – a situací, kdy se pocit outsiderství, druhořadosti, nedocenění léčí trikem, ale o to radikálnějí. Neuznávaným je nabídnuto alibi a především rozhřešení. Obvykle skrze nepřítele, zldoucha, jenž je jejich neuznáním vinen. Pozice neuznaných se fakticky nemění ani o píď – ale pocit nedostatečnosti se rázem může převrátit v pocit převahy. Konec frustrace: bílý muž vítězí.
Tímhle směrem zamířil volební slogan: Tato země je naše. Těm, kdo postrádají uznání, dopřává alibi takřka ke všemu. V tom spočívá jeho nebezpečí.
“ (Str. 255, Jan Lipold: Libido českého voliče ožilo)

Výsledný obraz pak skutečně poskytuje odpoveď na otázku Proč. Proč je Zeman prezidentem. Proč jsme tam, kde jsme.
A stejně jako
Opuštěná společnost nás nechá přemýšlet, co s tím dál.

Odkazy:

nakladatelství Zeď, Praha 2018, ISBN 978-80-906593-6-0, cena 298 Kč

12345
1554754200000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online