Wuwejův zápisník

Recyčlánky září 2009

01.10.2010 23:56, Wu | recyčlánky | komentáře -

Před rokem jsem jsem zabrousil do sociologie při četbě Xenofobního průvodce věnovaného Američanům. Pochopitelně se strha diskuze, která - ještě v návaznosti na článek o hranicích amerického důrazu na vlastní snahu - vyústila v článek od čtenáře Jaké je americké školství doopravdy.

K architektuře jsem se přiblížil dvěma články; jednak jsem udělal reportáž průchodem ulicí Labská v Pardubicích (neuvěřitelná směs stylů), jednak jsem se pozastavil nad "podezdívkou" z gabionů.

Ani češtinu jsem neošidil; hledal jsem, odkud by mohla pocházet fráze O tom žádná a navrhoval, pochopitelně s velkou nadsázkou, zákaz slova malström v beletrii.

Tím jsme se pěkně posunuli ke knihám. Denní dům, noční dům Olgy Tokarczukové je podobně spletitý a magický jako její ostatní knihy, ale tolik jako Pravěk a jiné časy mě neoslovil. Zato Život Gargantuův a Pantagruelův od Rabelaise je bomba. Vtipné, rozsáhlé, satirické a ironické dílo s ohromnou erudicí autora. Doppler Erlenda Loe je sice úsměvný, ale poměrně závažný román o divém muži utrženém ze řetězu. Kulhánkův Čas mrtvých, první díl ze série Divocí a zlí, je opět čistá akční zábava. A opět neodtrhnutelná. Programátor pragmatik autorů Hunta a Thomase je pracovní příručka pro úzkou skupinu populace, k tomu není co dodat. Zato Půvab poetiky Eduarda Světlíka by mohl zaujmout leckoho. Popisované jevy demonstruje na vlastních (povedených) básních.

Závěrem velmi užitečný odkaz na web, kde se dozvíte, jak dobrý nebo špatný lékař je ten váš, a potěšující zjištění, že nejsem sám, kdo má s pardubickým dresem hokejistů problém.

12345
1285970160000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online