Wuwejův zápisník

Jiří Kulhánek: Divocí a zlí - Čas mrtvých

18.09.2009 21:28, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jiří Kulhánek: Divocí a zlí - Čas mrtvýchDěj začíná v současnosti, ale ve skutečnosti začal za 280 let, v době, kdy je Země, zmítaná klanovými válkami, napadena mimozemskou rasou. Klany se vyvinuly z jednotlivých organizací, vlastnících know-how. Např. klan Pilotů umí postavit vesmírné lodi, fungující na principu násobení pravděpodobnosti, a co především, shromažďuje lidi, kteří jsou schopni takovou loď pilotovat. Lidi, jejichž mozek dokáže vizualizovat strukturu vesmíru jako stříbrnou síť, poznat v ní místo, kam se chtějí dostat a vyslat impuls k provedení transportu. Další klan se jmenuje Policie... Společný nepřítel je ale donutil ke spolupráci a protože během let experimentů různé skupiny vytvořily několik extrémních jedinců, sestavila sjednocená Země elitní tým pro čištění obsazených základen.

Patejl, nejlepší pilot klanu Pilotů, má tělo kompletně prošpikované kovovými posilovači, váží 280 kilogramů, když je třeba, dokáže se přepnout do bojové rychlosti, vidí v infra spektru, vydrží nedýchat dvacet minut a aby přece jen nedošel úrazu, disponuje speciální bojovou kombinézou, která je prakticky neporušitelná a nezničitelná.

Hnusák nebo také pan Stonožka, je zase produkt genetických modifikací a snahy o vytvoření supervojáka: „Sto sedmdesát centimetrů (aby nezabral moc místa), žádné vlasy a ochlupení (nepříjemní cizopasníci se s armádou dostali i do vesmíru), čtyři ruce (všechny "pravé"), zraková centra mozku upravená, aby každým okem mohl nezávisle na sobě vnímat dva různé děje (to znamená, že může střílet na čtyři cíle současně s naprosto stejnou přesností); dovyvinuté "zaměřovací centrum" (dokáže přesně střílet z čehokoli na cokoli při jakékoli gravitaci), zesílená kostra, několikanásobná metabolická účinnost (proto je tak rychlý).

Elvíra je úplně mimo pozemské technologie, možná s ní experimentovali Protivníci. Neuvěřitelná odolnost kostí a kloubů, organismus prorostlý cizími strukturami, stoprocentní bezodpadová látková výměna. Musí pořád jíst, čím vyšší výkon, tím vychrtlejší je po akci a nutně potřebuje energii doplnit, jedno čím.

Elitní jedinci, kteří vědí příliš mnoho, ale obvykle přestávají být pohodlní... konvenčně by je vláda zlikvidovat nemohla, takže to vypadá na sabotáž - při posledním přesunu se kosmická loď nepřemístila v prostoru, ale v čase. A pro jistotu jí vyhořela polovina elektroniky.

Co k tomu říct dál... typický Kulhánek. Strhující akce, záplavy krve, cynické hlášky a neustávající zábava. Stejně jako od jiných jeho knih, ani od této se snadno neodtrhnete.

Ukázky v Literárním doupěti, recenze: Miloš Němec, Pavel (maty) Matuška, (celá sága) Přemysl Houžvička.

12345
1253302080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online