Wuwejův zápisník

Jiří Kulhánek: Divocí a zlí - Hardcore

19.10.2009 23:22, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jiří Kulhánek: Divocí a zlí - HardcoreV minulém dílu se Patejl nakonec dokázal i přes pronásledování armádou dostat do své lodi zvané Šlupka. Dokonce i s kufrem na zakázku dělaných náhradních součástek. Dost mu přitom pomohla Veronika, novinářka z pražského action teamu (šílenci, specializující se na natáčení v extrémních podmínkách); nakonec ji donucen okolnostmi vzal s sebou. Těmi okolnostmi myslím jednak skupinku supervýkonných zombie, vzniklých záhadným procesem z Patejlových obětí, jednak dvě bytosti-stroje neznámého původu, Kyberkentaura a Křižáka. Dovnitř pravděpodobnostního pole naštěstí proniknout nemohli.

(Zamýšlíte-li, se, proč v recenzi druhého dílu mluvím o ději dílu prvního, je to jednoduché. V recenzích nechci prozrazovat příliš z dějových zápletek; ale kromě nich se o knize moc říct nedá, styl je stejný jako u všech ostatních, je to akční sci-fi plné krve a cynických hlášek. Takže teď popisuji co Hardcore předcházelo a počítám s tím, že recenzi si přečte buď někdo, kdo knihu zná, a zajímá ho můj pohled, nebo někdo, kdo se ji chystá přečíst, a ten určitě první díl už zdolal.)

Patejl Šlupku opravil, zasedl do řídícího křesla, zadal transport, vybral správné místo a spustil proceduru. Výsledkem byla... řada červených výpisů, vyhořelá elektronika a pozice někde na okraji Sluneční soustavy. Zdá se, že rozbité není ovládání, ale on sám. Veronika kupodivu má menší talent pro ovládání pravděpodobnostního pole a po mnoha týdnech pokusů a více či méně úspěšných skocích se dostanou do Anglie. Bohužel Anglie 9. století. Poslední skok před rozbitím byl zjevně opět v čase.

Náš hrdina zasáhne do bitvy, změní historii a s pomocí magického artefaktu zůstane v podzemí hradu ležet až do jednadvacátého století. Jenže tady je všechno jinak. Firma Sunny se jmenuje Sony, glock má ráži 11 místo 10 a mezi lidmi se rozmáhá sekta, čekající na příchod Zářícího spasitele, živého boha. Bylo předpovězeno, že až se objeví Temný prorok, spasitelův protivník, dojde ke všem slibovaným změnám, lidstvo bude obráceno... Zmínil jsem se, že Patejlova bojová kombinéza je černá?

Bratr, kryjící se ve vchodu, byl opravdu rychlý - ale zamířit už nestihl. A brzdit tak rychlý mozek v rozletu bych si netroufl ani já.

Na dosavadních dílech mě zaujalo pár nápadů, statické pravděpodobnostní pole, povolání Merlina do boje proti Sasům, propojení s ostatními knihami (např. komiks s D-Manem, který tak miloval Jonáš z Cesty krve), ale řekněme si to upřímně, na Patejlovi je něco, co mu ubírá na uvěřitelnosti. Technologie implantátů je příliš pokročilá, jeho superhrdinství je za hranicí reality. Naštěstí co chybí uvěřitelnosti, to dohání čtivostí, děj je zkrátka strhující - a tak to má u dobře napsaného braku být.

12345
1255987320000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online