Wuwejův zápisník

Jiří Kulhánek: Vládci strachu

06.06.2005 18:57, Wu | knihy | komentáře -

Znovu jsem si přečetl prvotinu Jiřího Kulhánka a opět jsem byl unešen atmosférou.

Knihu je těžké žánrově zařadit, stojí někde na pomezí sci-fi, fantasy a akce. Jde o originálně pojatý příběh o upírech, snad ještě nikdy předtím nebyli představeni jako v podstatě kladné postavy. Od dávných dob žijí vskrytu mezi lidmi, jsou podstatně výkonnější a mají úžasné regenerační schopnosti. A mají také značné problémy, snaží se je zlikvidovat jak „obyčejní“ bojovníci s přiostřeným kůlem, stříbrem a biblí, tak Azzopardovi Lovci. Alchymista Azzopard potřebuje upíří zuby jako přísadu pro kámen mudrců, elixír nesmrtelnosti, vládu nad světem nebo podobnou drobnost.

Akční vyprávění a rychlé změny, přestřelky, technické podrobnosti a do toho lakonické poznámky, až glosy, např.: „Nikdy se nedivil, že nestárnu. Nikdy jsem mu o sobě neřekl nic jiného, než pravá křestní jména. Přesto se ke mně choval jako k vzácnému hostu a vždy mi říkal lorde. Domnívám se, že šamanismus z jeho rodného ostrova má něco do sebe.

Aktualizace 8. 8. 2017: O pár let starší a o mnoho přečtených knih dál musím přece jen přiznat, že prvotina je znát. Ne že by to nebylo pěkné (pěkně svižné) čtení, ale zápletka je lineární, vysvětlování místy příliš okaté a zásahy shůry se v reálu také nedějí tak často. Kultovní samozřejmě zůstává, protože do české fantasy zatáhla úplně nový žánr, ale literárně to žádný zázrak není.

Stránka knihy na ČBDB.
12345
1118084278

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online