Wuwejův zápisník

František Kotleta: Mega hustej nářez

06.09.2014 21:10, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy František Kotleta: Mega hustej nářezTady už to začíná opět být zajímavé dějově. Ne že bychom snad některé nápady v Kulhánkovi už neviděli – hlavu, ke které doroste tělo, v Stronciu; tajný řád, uměle založený upíry, v Nočním klubu; chatu v lesích ve Vládcích strachu -, ale jsou dobře poskládané a doplněné novinkami. A hlavně, předvídatelnost je pryč, nejednou jsem byl vážně zvědavý, co bude dál, únik z vesmírné lodi bez únikového modulu nebo závěrečný souboj s Fredem Channonem jsou příslovečně na hraně toho, co žánr snese.

Mniši samozřejmě kartany nenáviděli. Důvod byl prostý. Mimozemšťané nikdy neslyšeli o Bohu ani Ježíši Kristu. Pokud měli nějaké náboženství, jeho podstatu si důsledně nechávali pro sebe. Pro katolické mnihy tak žlutí mimozemšťani představovali ďábelská stvoření. Jejich příchod považovali, podobně jako mnoho jiných křesťanů, za předzvěst apokalypsy. Tedy ti, kteří se od víry neodvrátili. Po invazi nastal obecně dost velký odklon od náboženství, což mě mrzelo. Osobně jsem se považoval za křesťana. Tedy tak moc křesťana, jak jen stovky let žijící upír může být. Klesající vliv a moc církve mě trápily.
S církví se totiž dal vždycky dělat zatraceně dobrý byznys.

Nedají se přehlédnout kulturní odkazy, kniha například ocituje začátek Listerovy písně Na Ganymed a na Titan nebo zmíní Candomblé – škoda jen, že je autor hned vzápětí vysvětluje, ubírá to na samozřejmosti a znalým to trochu kazí radost z objevování. Kniha by měla více vrstev.

Pokud jde o hlášky, množství je přiměřené, snad jen jejich drsnost se ke konci dostala kousek za hranici únosnosti, vtipkování na zmutovaný dětičky nebo panák metylalkoholu je myslím trochu moc.

Petřin mozek sloužil jako externí počítač, který se tak mohl prohrabávat kartanskou sítí nebo lidským internetem. Pokusit se o něco takového bez Sangotina vylepšení by byla sebevražda. Pokud bych do té věci strčil ruku třeba já, sežralo by mi to mozek. Moje IQ by padlo tak na padesát bodů a už bych se mohl živit jenom jako moderátor v rádiu.

Výtky jsou to jen drobné, přímočarost druhého dílu je pryč a celou sérii lze – tedy fanouškům akční sci-fi fantasy a Jiřího Kulhánka zejména – doporučit.

Recenze Petr Václavek

nakladatelství Freetim(e)publishing, Praha 2013, ISBN 978-80-7425-870-1, cena 179 Kč

12345
1410030600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online