Wuwejův zápisník

Brian Lumley: Nekroskop

05.09.2010 23:18, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Brian Lumley: NekroskopKdybych nějaká pravidla brakového žánru znal, neváhal bych napsat, že tento román je dodržuje všechny. Opravdu, poté co jsem už pár věcí přečetl, poznávám jednotlivá témata a dějové zvraty a vím jak dokáží připoutat pozornost: špináž a tajní agenti, mimosmyslové vnímání, nekromancie a nekroskopie, časové smyčky, získání moci nad časoprostorem, upíři, oživlé mrtvoly, závěrečný vrcholný souboj... Vím to, ale stejně si čtení (nebo spíše jízdu, vyprávění má velký spád) užívám.

Zápletka začíná smrtí sira Gormleyho, vedoucího britské pobočky E, tajného oddělení pro využití mimosmyslového vnímání. Jeho zástupci se zjeví světelná postava a začíná mu vyprávět spletitou historii anglického chlapce Harry Keogha souběžně s životem původem Rumuna Dragosaniho, momentálně ve službách Sovětského svazu. Obojí je fascinující, oba jsou výjimeční. Keogh dokáže mluvit s mrtvými, Dragosani ... také. Ale jeho způsob se jim příliš nezamlouvá. Aby také ano, když se jej naučil od jistého pána, omotaného stříbrnými řetězy a odpočívajícího pět set let pod náhrobkem uprostřed zapovězeného lesa. Keoghův způsob naopak dává mrtvým šanci realizovat to, o čem pouze přemýšlejí.

Chápej, oni pouze leží a přemýšlí. Jejich tělo je opouští - myslím tím, že hnije, víš - nebo se mění v prach. Ale mysl přetrvává. Neptej se mě jak, to je jedna z věcí, kterou ti prostě nemůžu vysvětlit. Je to prostě tak, že mysl je hlavní vědomé i podvědomé centrum člověka, a když umírá, přetrvává dál - ale jenom ve své podvědomé podobě. Je to, jako by ti lidé spali. A oni ve skutečnosti svým způsobem spí. Jediný rozdíl je v tom, že z tohoto spánku už se nikdy neprobudí. Takže vidíš, že nekroskop mluví pouze s lidmi, kteří s ním mluvit chtějí.

Toto je první díl celé série, hodnocení na Legii má nejvyšší, u dalších dílů plynule klesá, ale i tak budu ve čtení pokračovat, už jen abych se dozvěděl, jak si britská pobočka povede dál a kudy autor naváže - protože Nekroskop je elegantní časovou smyčkou uzavřený.

Recenze:

Nakladatelství Polaris, Praha 1994, ISBN 80-85911-03-5

12345
1283721480000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online