Wuwejův zápisník

Recyčlánky leden 2020

30.01.2021 12:41, Wu | recyčlánky | komentáře -

Loňský leden byl prakticky celý ve znamení knih. V mapě literatury jsem se dostal ke kombinaci parnasismus-novormantismus-dekadence-symbolismus a zase jsem zabrousil na přehled rozečtených knih aneb Knihokombinát.
(mimochodem kromě největších trvalek mám dočteno nebo odhozeno všechno)

Podíval jsem se na úvod do výtvarného umění; jak historického v Dějinách malířství od renesance k dnešku, tak současného v Jak číst současné umění. Obě knihy výborné a doporučeníhodné.

Z duchovna jsem byl poněkud zklamaný praktickou částí Matthewsovy knihy Keltská spiritualita a hledání grálu, zejména v kontrastu s částí teoretickou. Naopak Harrisova Spiritualita bez náboženství je výborná a upozorňuje na společné rysy nebo podklady spirituality.

Odtud už je jen skok k psychologii. Shinrin-yoku je japonské umění léčby lesem (funguje) a Držte si své děti je sice kolovrátková a obtížně čitelná, ale obsahem nesmírně důležitá kniha, skrz niž stojí za to se prokousat.

Velká oblast byla historie – brožura z výletu na Konopiště, kaleidoskopický pohled na Historické klenby, výborný souhr vědeckých myšlenek Od Aristotela k virtuální realitě a Kurasův průřez židovstvím Nebýt Golema.

Beletrii jsem si přečetl jedinou, zato brilantně napsanou studii stárnoucího psychoterapeuta a jeho proměny díky pacientce Agathe.

Poezie Miroslava Fišmeistera See Emily Play a Tvar slunce vás odmění, pokud si k ní najdete cestu. A Otokar Březina asi také, ale to posoudit nemohu, neboť já cestu nenašel.

Na závěr tradičně tvorba. Kresba Koráb naděje, fotobáseň Lesní Leviathan a fotobáseň Kamenná zář, kterou přetiskuji i sem.

Už je tu zas
Půlnoční mráz
Z kamene vytáhl
Nevšední zář

Kamenná zář
(19. 1. 2019)

12345
1612006860000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online