Wuwejův zápisník

Judith Orloff: Průvodce pro vysoce citlivé lidi

26.01.2021 23:23, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka knihy Judith Orloff: Průvodce pro vysoce citlivé lidiPo zrovnoprávnění introvertů se poslední dobou začaly objevovat knihy o dalším fenoménu, o vysoce citlivých lidech. To jsou ti, jejichž nervová soustava je reaktivnější než je běžné:

Vysoce citliví lidé mají extrémně reaktivní nervovou soustavu. Nemají stejné filtry blokující vnější podněty jako ostatní lidé. V důsledku toho přijímá jejich tělo jak pozitivní, tak stresující energii z okolního prostředí. Představte si, že byste se něčeho dotýkali a vaše ruka by měla padesát prstů místo obvyklých pěti, tak jsou citliví. Podněty přijímají skutečně výjimečně intenzivně.

Z výzkumů vyplývá, že vysokou citlivost vykazuje přibližně dvacet procent populace, přičemž míra senzitivity se může lišit. Vysoce citliví lidé mívají často nálepku „přecitlivělí“ a slýchají od ostatních, že by se měli „obrnit“. Jejich citlivost nebývá podporována v dětství ani v dospělosti a čelí kvůli ní spíše výsměchu. Stává se, že pociťují chronickou únavu a potřebují se stáhnout do ústraní, neboť jim připadá, že je svět příliš zahlcuje. (Str. 16)

Hledal jsem tedy nějakou monografii a vybral tuhle od Grady. Vysokou citlivost probírá z mnoha stran, jak je patrné už z obsahu první kapitoly Jste vysoce citliví? Úvod do citlivosti:

  • Kdo je vysoce citlivý člověk?
  • Dětství očima citlivého člověka
  • Způsob interakce: introvertní a extrovertní citlivost
  • Jak se člověk stane vysoce citlivým?
  • Vysoká citlivost z pohledu vědy
  • Které oblasti života vysoká citlivost ovlivňuje?
  • Výhody a výzvy v životě vysoce citlivých lidí
  • Spokojený život s vysokou citlivostí
  • Výhody vysoké citlivosti

Další kapitoly jsou:

  • Citlivost, emoce a zdraví. Jak nepřejímat nepříjemné pocity druhých
  • Vysoká citlivost a závislost. Od alkoholu k přejídání
  • Vysoká citlivost v lásce a sexu
  • Chraňte se před narcistickými osobnostmi a dalšími energetickými upíry
  • Vysoká citlivost, rodičovství a výchova citlivých dětí
  • Vysoká citlivost a práce
  • Vysoce empatičtí lidé, intuice a nadpřirozené vnímání
  • Vysoká citlivost jako dar
  • Ochranné strategie. Stručný průvodce
  • Založení vlastní podpůrné skupiny pro vysoce citlivé

Praktických rad je tu spousta, ale odkazů a citací je poměrně málo, vědecká studie to rozhodně není, ba ani vědecká popularizace. Nepříjemný je přesah do ezoteriky. Jedním dechem mluví o smyslovém vnímání i o čakrách a „jemněhmotných energiích“, a ačkoliv nevylučuji, že něco z toho existovat může, nelze to brát za stejný fakt jako třeba onu vysokou citlivost.

Spojení s vyššími silami navazuji několikrát denně, protože se chci chránit a udržet si vyrovnanost. A také chci mít jistotu, že vědomé napojení je živé a dobře funguje. Někdy navážu kontakt jen na deset sekund, ale může to být i déle, v závislosti na mém programu. Kromě toho praktikuji i další ochranné techniky, jako je například Tříminutová meditace srdce, kterou jsme si představili ve druhé kapitole. Dopřávám si i dostatek času o samotě na obnovu sil, a když jsem doma, napustím si vanu a přidám si do ní koupelovou sůl na uvolnění stresu. Využívám také ochranný štít, díky němuž mě tolik neovlivňují negativní energie druhých. (Str. 61)

Meditace, vizualizace apod. pochopitelně fungovat budou. Užitečná je spousta příkladů z praxe nebo rady do zaměstnání.

Mnozí z mých citlivých pacientů dávají přednost práci na volné noze, protože se tak vyhnou vyčerpání a smyslovému přetížení, jehož příčinou bývají kolegové, nadřízení a hektické pracovní plány. Vysoce citliví lidé lépe snáší, když si mohou organizovat čas sami a nemusí chodit na časté týmové porady, které jsou ve velkých firmách nezbytností (výjimkou jsou pozitivní a dobře spolupracující týmy). (Str. 134)

Zaujala mě také typologie vysoce empatických osobností – telepatický typ, předvídavý typ, snový typ, médium, typ vnímavý vůči rostlinám, planetární typ, typ vnímavý vůči zvířatům.

Cesta vysoce citlivých lidí je dobrodružstvím na celý život. Citliví lidé mají velký dar, za nějž mohou být vděční. Díky němu mohou prožívat výjimečnou vášeń i radost. Dokážou vnímat svět z širší perspektivy a na hlubší úrovni. Vnímají krásu, poezii a energii života a jejich soucitná povaha jim umožňuje pomáhat druhým. Nejsou bezohlední, uzavření ani chladnokrevní. Díky své citlivé povaze jsou ohleduplní, zranitelní a plně vědomí. (Str. 162)

Když se na téma podívám s odstupem, je to sice v souhrnu zajímavé, ale vypadá to jako až příliš do detailu rozpracovaný poznatek, takový trochu z komára velbloud. Spíš se jedná o jednu vlastnost introvertů, než nový objev. (Ano, introvertů. Autorka sice má přímo kapitolku Způsob interakce: introvertní a extrovertní citlivost, ale v ní má o extrovertech dvě věty a můj dojem, že „extrovertní citlivost“ je popření přívlastkem, nijak nerozptýlila. Zkuste si představit vysoce citlivého extroverta, který má potíže se zahlcením smyslů.) Oproti monografii o introvertech to zkrátka postrádá váhu.

Odkazy:

ORLOFF, Judith. Průvodce pro vysoce citlivé lidi. Praha: Grada, 2017. ISBN 978-80-271-0776-6.

12345
1611699780000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online