Wuwejův zápisník

Stéphanie Combeová: Máma odchází do kláštera!

01.05.2021 22:09, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka Máma odchází do kláštera!Na rozdíl od jiných krátkodobých výletů za duchovnem, o kterých už jsem tu psal (Mniši a já, Deník moderní jogínky), zůstává tento v tradici evropské a křesťanské.

Klára je deset let vdaná, má tři děti, pracuje na tříčtvrteční úvazek a i přes ohromnou snahu ztrácí nad svým životem kontrolu. Je to zničující maraton péče, kontroly a dohlížení a každodenního vyčerpání.

Už nemůžu dál, už nemůžu dál… Musím myslet na tolik věcí, všechno předvídat, plánovat, na nic nezapomenout. Snažím se mít všechno pod kontrolou, všechno zvládat, všechno dělat co možná nejlépe, a když si myslím, že už to všechno bude perfektně fungovat, tak se to celé zadře. Jsem vyřízená! Nedokázala se ubránit neodbytnému pocitu, že dělá to, co nechce, a nedělá to, co by dělat chtěla. Z očí jí vytryskly slzy a ona jim nechala volný průchod. (Str. 32)

A výsledek se jaksi nedostavuje.

„Zklamaná?“

„Ano… , dětmi, sama sebou, prostě vším. Myslela jsem si, že ze mě bude skvělá matka velké rodiny, ale teď zjišťuju, že v téhle roli nejsem dobrá, nebo přinejmenším ne tak dobrá, jak jsem si představovala. Na mateřství jsem se moc těšila. Když jsem byla těhotná, přečetla jsem všechny knížky o křesťanské výchově a jaký má být správný rodič. Teoreticky to všechno vím, ale v praxi je to úplně jinak. Rozčiluju se a mám o děti strach. Mám pocit, že na švagrové a kamarádky prostě nemám… Jejich děti jsou vždycky zdvořilé a krásně učesané, zatímco ty naše se jen hádají, stěžují si, nic jim nevoní, pořád něco chtějí. Prostě žádná vzorná křesťanská rodina jako z dětských knížek.“ (Str. 21)

Odjet na týdenní cvičení bylo opravdu těžké rozhodnutí. Může si to dovolit? Má právo na odpočinek? Nakonec odjela a v cyklu modliteb, práce, přednášek a rozmluv zjišťuje, jak moc se ve svém životě ztrácí – a co s tím může udělat.

Kniha pro mě byla zajímavá ve dvou ohledech. Samozřejmě křesťanským přístupem k duchovní obrodě a laickým pobytem v klášteře, to jsou všechno věci, o kterých jsem nevěděl nic. Ale hlavně tím, jak živoucí to celé bylo! Nejen popis zahlcení věcmi a povinnostmi, ale i nabízená řešení od řádových sester, kazatele i ostatních účastnic jsou reálné, dobře mířené, řešící skutečný život.

Každý má svůj vlastní dar: dar pokoje, empatie, rady, síly… Bůh tě volá, svěřil ti úkol, který můžeš zde na zemi splnit jen ty. Když se ho nezhostíš, pak bude ve velké symfonii, kterou hrajeme zde na zemi a která bude pokračovat i v nebi, jeden hlas chybět. To, co jsi, je dar od Boha, to, čím se staneš, je tvůj dar Bohu. (Str. 83)

Poddání se, odevzdání a připomínání si toho nejdůležitějšího (lásky). Je to tak živé čtení, takový kontrast k mrtvolným kostelům a obrazem křesťanství mezi námi, že to mohu jen doporučit.

Odkazy:

COMBEOVÁ, Stéphanie. Máma odchází do kláštera! Praha: Karmelitánské nakladatelství, 2020. ISBN 978-80-7566-171-5.

12345
1619899740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online