Wuwejův zápisník

Petra Dvořáková: Zahrada

10.11.2023 22:26, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy ZahradaPrchá před světem a vrací se do domu svého dětství. Ve vzpomínkách si uvědomuje, kam mířil, že měl talent a schopnost starat se o zahrady, stejně jako děda s babičkou je navrhovat a udržovat. Jenže pak potkal Boha, uvěřil – a stal se knězem. Jak ale roky šly, čím dál víc cítil, že žije ve lži a že v tom už dál nedokáže být.

Na nádraží se nemůžu dočkat autobusu, chci být odsud pryč, zapomenout na tenhle odporný svět. Myslím na dům a zahradu, jak se tam začíná pomalu probouzet tráva a stromy, jak ji ochraňuje vysoká zeď, za kterou nikdo z těchhle lidí nemůže. A jsem si naprosto jistý, že budu tisíckrát raději snášet tu zimu v domě a nebudu mít ani na rohlíky než žít v té lži, do které jsem se tolik let nutil. A s lidmi, kteří dělali všechno pro to, abych v ní zůstal. (Str. 28)

Teď je na novém začátku. Který vůbec není jednoduchý – děda s babičkou jsou po smrti, zděděný dům, o který se nestaral, je zchátralý, dokonce i elektřinu už odpojili… Jeden svět se mu zhroutil, a druhý mezitím také.

O kousek dál, jako by se nechumelilo, kovová soška Buddhy. Přesně jak babička s dědou žili. Každý tak trochu svou cestou, nic jim ale nakonec nebránilo být spolu. Jenže ani jeden tady už není. Jsem tu jen já sám a nechci myslet ani na to, co leží za mnou, ani na to, co mě čeká. Toužím jen nějakým zázrakem proniknout zas do toho ráje, který tu kdysi býval. Který jsem opustil s vidinou, že tam venku, za zdmi té zahrady, je to lepší. A teď toužím znovu nic nevědět a neznat, žít bez toho příšerného vědomí světa tam daleko, uvíznout navždycky v průzračném bytí ztraceného dětství. Stojím se soškou v ruce snad hodinu, než si uvědomím, že mi zuby drkotají zimou a venku začíná padat temná tma. (Str. 10)

První noc v provhlém domě byla hrůza, skoro nic neumí (v církvi nic nepotřeboval)

Na pokladně vložím pět stovek, působím tam asi jako magor, že nemám internetové bankovnictví, ale komu mám vysvětlovat, že jako kněz jsem takové věci zdaleka nepotřeboval. Stačila mi platební karta k účtu a tím jsem vyřešil všechno. Hlavně ale proto, že jsem nic řešit nemusel. (Str. 13)

A najít práci?

Udělá se mi zle. Co jsem si myslel? Že mě usadí na křeslo výkonného ředitele jen proto, že se odvolávám na to, jaký jsem byl ve farnosti dobrý organizátor? Nebo budu dělat personalistu? Jen proto, že mi lidi denně hučeli ve zpovědnici do hlavy ty svoje nesmysly? Tohle je skutečný svět. Nároky. Nedůvěra. Konkurence. V církvi se to vždycky nějak udělalo, domluvilo, poprosilo. Ale v normálním světě na něco takového můžu zapomenout. To už teď vidím jasně.

Vleču se domů a přemýšlím, co dál. Vím, že bych se měl aspoň zaregistrovat na úřadu práce, ale další potupu už nesnesu. Potom si vzpomenu, že Monika mi vykládala, jak si vzala jako brigádu roznášení letáků, že tam vždycky místo mají. (Str. 21)

Vypadá to nepřekonatelně, ale po malých krůčcích se mu daří, dokonce i se sousedy začíná budovat vztah.

Jenže teprve pak přijde na svůj skutečný problém…


Kombinace námětů je poutavá – odchod z církve (podobně jako Jandourkovo Když do pekla, tak na pořádné kobyle) spolu se zoufalou nepraktičností (jako třeba beletristické mezihry v Jak přežít konec světa) dokáží zaujmout, a když pak události dostanou spád, nebudete se moci odtrhnout.

Je tu ich forma a spousta sebereflexe, a přestože útlý a stručný, je to skutečný psychologický román, včetně závěrečné katarze. Zpracovává silné téma a je skvěle napsaný – určitě zkuste.

Odkazy:

DVOŘÁKOVÁ, Petra. Zahrada. Brno: Host, 2022. ISBN 978-80-275-1448-9.

12345
1699651560000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online