Wuwejův zápisník

Recyčlánky březen 2019

01.04.2020 22:22, Wu | recyčlánky | komentáře -

Před rokem jsem našel dvě zajímavé online mapy plné dat. První se týká energetiky (jaké zdroje a jaké toky mezi státy), druhá migrace. Letos je ovšem moc neupotřebíme, protože s hrůzou sledujeme mapy jinačí, třeba tuhle. Také jsem si zazálohoval další sadu tweetů za září až prosinec 2018.

V knihách jsem se pustil do studia literatury a otevřel dvě témata. První je Odysseia. Přečetl jsem si Homéra, následně hromadu dalších zdrojů, protože výklad jsem opravdu potřeboval, a nakonec jsem to doplnil geniální Penelopiádou od Margaret Atwoodové.

Druhé téma jsou pak artušovské legendy. V nich je třeba začít od počátku, tedy od Dějin britských králů Geoffreye z Monmouthu. A pak jsem se zamýšlel nad českým jménem – proč Artuš a ne Artur?

Další knihy byla všehochuť – příručka Opravy a údržba jízdních kol mě šokovala rozsahem prací, které by se s kolem (prý) měly pravidelně dělat; kniha Tajemství kolem nás ukázala, jak snadno knihy zastarávají; Snyderova Tyranie (20 lekcí z 20 století) přinesla čtivý souhrn doporučení nač dávat pozor, aby se demokracie nezvrhla; Permakulturní design je precizní návod pro zakládání zahrad (ale nejen jich).

Z beletrie jsem kromě zmíněné Penelopiády četl jedinou knihu – Tajemství karet. Ta je ale mimořádně prokomponovaná. A ještě jsem si prošel almanach české poezie 2017 Řeka úsvitu.

Tím se dostávám k vlastním pokusům o poezii – fotobáseň Harmonie se týkala ducha, zatímco Jarní bubnování spíš těla (přetiskuji i sem). A na závěr obrazově – fotogenická Zeď světlem oděná, a kresba Bez jména 11.

Z dálky bubny temně buší
To se s jarem život vlévá
Do vyprahlých těl i duší

Jarní bubnování
(13. 4. 2018; Fotor oříznutí, doostření; Prisma filtr Electric; Fotor enhance Sepia)

12345
1585772520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online