Wuwejův zápisník

Aranya: Permakulturní design

10.03.2019 17:39, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Permakulturní designPermakultura je snaha o trvale udržitelný přístup k hospodaření, životnímu prostředí i k světu. A permakulturní design? To je cesta, jak toho dosáhnout, jak permakulturní systémy navrhovat. Nemusí nutně jít o pozemky, stavby a zemědělství – jak Aranya demonstruje na vložených ukázkách, je možné permakulturně navrhovat třeba vlastní pracovnu. Důležité je porozumět systému, jak jeho složkám, tak (především) jeho celku.

Odstraňte zažívací systém z těla a sám rychle zanikne, stejně jako zbytek těla. Sice může být užitečné někdy konceptuálně rozdělit systém na jednotlivé subsystémy, abychom mohli snadněji uvažovat o jejich interakcích, ale nesmíme zapomínat na skutečnost, že nikdy žádná součást systému neexistuje v úplné izolaci. I ten nejmenší prvek systému může mít funkci životně důležitou pro zdraví a stabilitu celého systému a současně na něm být zcela závislý. Představte si svůj život bez očí, bez palců nebo jen bez polokruhových kanálků v uších, které vám umožňují udržovat rovnováhu.“ (Str. 8)

Kniha je skutečná učebnice, a učebnice velmi precizní a podrobná. Po přípravných kapitolách (Pozorovací dovednosti, Efektivní design) následuje druhý díl s popisem procesu designu. Co zahrnuje? Průzkum pozemku, kreslení podkladové mapy, záznam informací o pozemku, rozhovor se zákazníkem, analýza s výběrem systémů a prvků, umístění včetně propojování a toků energií a zdrojů, návrh designu, realizace, údržba a hodnocení, prezentace zákazníkovi. A konečně díl třetí o designu v širším hledisku, tedy nejen pro krajinu.

V takovémto přehledu to vypadá jednoduše, ale každá ze zmíněných kapitol jde hodně do hloubky. Třeba při umisťování projdeme postupně vzory a detaily, mikroklimata, svahy a jejich orientaci, zónování, přístupy a oblíbené trasy, půdní typy, sítě, vizualizaci změn v čase. A samozřejmě propojení s recyklací energie, toky energií a zdrojů, okrajové efekty, společenství rostlin...

Je třeba vrátit se k našim prvním dojmům a uvědomit si, proč jsme své nápady pokládali za dobré. Co jsme si od nich slibovali? Byla to potřeba nějakého stupně potravní nebo energetické soběstačnosti? Nebo ochrany před silnými větry? Chtěli jsme přilákat živočichy? Nebo jen mít krásné místo k odpočinku? Tyto otázky definují náš design.
Když jsme si například mysleli, že by se na dané místo hodila jabloň, proč jsme si vybrali právě tento strom? bylo to kvůli potravě? Nebo zpevnění půdy? K produkci zisku? K zastínění? Jako dobrou pastvu pro včely? Nebo jen proto, že na jaře krásně kvete?
“ (Str. 93)

A protože je to učebnice, každou kapitolu uzavírá Shrnutí s přehledem věcí k zapamatování, a také vývojový diagram:

Permakulturní design, str. 136-137

Pokud se někdo chce navrhováním zahrad a pozemků zabývat pravidelně nebo se jím i živit, je pro něj kniha prakticky povinnost. Ale určitě by ji využil každý, kdo se chystá na jakékoliv úpravy pozemku směrem k trvalé využitelnosti.

Ideálem, k němuž v permakultuře směřujeme, je ‚údržba sklízením‘. Velmi dobrou práci jsme ovšem odvedli už tehdy, pokud námi vytvořený design vyžaduje během času stále menší vstupy a současně dává rostoucí výtěžky.“ (Str. 162)

Odkazy:

vydala Permakultura (CS) ve svém nakladatelství Kompost Press, Brno-Bystrc, ISBN 978-80-906852-0-8, cena 210 Kč

12345
1552235940000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online