Wuwejův zápisník

Mira Locher: Zen Gardens - The Complete Works of Shunmyo Masuno

10.10.2020 22:42, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Zen Gardens – The Complete Works of Shunmyo MasunoJaponské zahrady jsou hluboce promyšlené, symbolické a plné – prázdnoty. Dají se samozřejmě napodobovat, ale aby byly skutečné, musí jejich tvůrce být dobře obeznámen s principy zenu. To Shunmyo Masuno rozhodně je – je to představený zenového kláštera Kenkohji v Jokohamě. Kromě toho založil a vede krajinářskou firmu Japan Landscape Consultants, je profesor na Tama Art University a přednáší a učí po celém světě.

Není tedy náhoda, že patří mezi nejznámější a nejžádanější návrháře. Kniha přináší průřez jeho tvorbou od roku 1983 po současnost (přesněji řečeno do roku 2012, kdy vyšla) a je rozdělena do tří částí – tradiční, moderní a zahraniční zahrady. Každá část má úvodní a uzavírající kapitolu a mezi nimi jednotlivé ukázky zahrad – podrobný popis, nákresy nebo plánky a samozřejmě spoustu nádherných fotek. Ukázka ze str. 89:

Zen gardens, str. 89

První část jsou tedy Traditional Gardens, tradiční zahrady. Ty využívají časem prověřené prvky a materiály – vodopády, potůčky a jezírka, skály pro suché vodopády, pobřeží, balvany, štěrk, mech, stromy. Ale samozřejmě respektují situaci a místo, není to kopírování existujících zahrad.

Zen gardens, str. 66-67

Na závěr máme možnost nahlédnout na celý procest návrhu a stavby zahrady The Kantakeyama Shinen at the Samukawa Shrine. Od prvních náčrtků přes usazování kamenů, rostlin a štěrku až po tekoucí vodu (zázrak stvoření).

Následují Modern Gardens, moderní zahrady, které vyjadřují koncepty ticha nebo prázdnoty kombinací starých a nových prvků. Nebojí se zapojit umělé materiály jako je beton, rovné tvary či leštěné povrchy.

Zen gardens, str. 126-127

Tuto část uzavírá rozhovor se Shunmyo Masuno o zenu, buddhismu, zahradách a pohledu na ně.

A konečně Gardens Outside Japan, zahrady mimo Japonsko. U nich autor nemůže předpokládat obeznámenost s principy zenu a zahrada navíc má ještě další funkce – vysvětlit návštěvníkům, co japonská zenová zahrada je, zprostředkovat komunikaci mezi kulturami. Při jejich stavbě Shunmyo Masuno čerpá i z lokálních míst, používá místní rostliny a někdy i materiály (i když kameny, které musí „mluvit“, často nechá dovézt přímo z Japonska).

Zen gardens, str. 190-191

Celá monografie je opravdu fascinující, pokud máte o zenové zahrady zájem, rozhodně doporučuji.

Odkazy:

nakladatelství Tuttle Publishing, VT USA, 2012, ISBN 978-4-8053-1194-3, cena 734 Kč (enbooks.cz)

12345
1602362520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online