Wuwejův zápisník

Guizou, Cécile Barnéoud: Permacomix

07.10.2021 22:17, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka knihy PermacomixZpracovat zásady permakultury do podoby komiksu je rozhodně zajímavý nápad, už pro množství lokací a principů k zachycení. Od přírodních koloběhů, přes nepříznivé prostředí velkoměsta až po venkovské farmy, to dává solidní prostor. Nejsem si ovšem jistý, jestli ho Cécile Barnéoud využila dostatečně. Mátla mě zejména vynecháváním barev, málokteré okénko je celobarevné.

Permacomix, str. 46

Snažil jsem se v tom najít nějaký systém a smysl; chvíli jsem se domníval, že nevybarvená je ta postava, která zrovna pochybuje, a že se s postupným pronikáním do permakultury vybarvují do skutečnosti a skutečného života – ale nějak mi to nevycházelo. Nevím proč to kreslířka dělá – a nelíbí se mi to.

Dějově je komiks postavený na zobrazení belgického páru, Gaëtana a Izie. Gaëtan je ze své práce vyhořelý, kolikrát nedokáže ani pořádně vstát z postele, natož aby četl knihy o permakultuře, kterými ho Izia zásobuje. Nic ho už nezajímá. Vyburcuje ho až přednáška, kam ho Izia dotáhla, a zajímaví lidé, se kterými měl možnost prohodit pár slov. Pomalu se mu to v hlavě rozleží, začne si načítat a téma ho nadchne. Dokonce tak, že koupí obytnou dodávku a společně vyrazí do Francie na kurz permakultury. Následuje návštěva festivalů, farem – a také obtížné přemýšlení, co vlastně chtějí skutečně dělat a jak. Opustí město? Nebo v něm zůstanou? A dá se ve městě žít permakulturně?

Knihu uzavírá několik čistě výkladových listů se souhrnem doporučení pro permakulturní projekty, seznamem permakulturních zásad a způsobů jejich použití, s náměty na snižování emisí CO2, přehledem v čem konkrétně se jejich život změnil (co udělali se stravou, vodou, zdravím, společenským životem apod.)

Permacomix, str. 156

Pro zhodnocení komiksu asi bude záležet, z jaké pozice k němu přistupujete. Pokud o permakultuře nic moc nevíte, bude to myslím výborná forma pro počáteční seznámení. V opačném případě je to zase příjemné vizuální opakování.

Děj každopádně není to hlavní, Permacomix je především informující a agitující počin.
(Ovšem pro správnou věc.)

Odkazy:

GUIZOU, BARNÉOUD, Cécile. Permacomix. Praha: Garamond, 2021. ISBN 978-80-7407-491-2.

12345
1633637820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online