Wuwejův zápisník

Alice Lily Neradová, Tomáš Hejna: Báječný svět literatury

27.02.2019 21:23, Wu | knihy | komentáře -

obálka Báječný svět literaturyPodtitul „Drby, klepy a aféry slavných spisovatelů“ naznačuje, že jde o čtivo lehké až bulvární, ale soustředit se jen na to by bylo příliš zbrklé. Autoři totiž pokaždé musejí, alespoň trochu, uvést kontext a připomenout díla daného literáta, takže si velmi nenásilně literaturu zopakujete. A bude vás to bavit.

Na zahřátí je zařazena kapitola „Pár knižních nej pro začátek“. V ní jsou vybrané rekordy – největší knihovna, nejstarší knihy, nejstarší knihkupectví, největší pálení knih, knihy největší i nejmenší.

Hlavní část samozřejmě zabírají ony aféry a drby. Jsou řazené chronologicky, začíná se u Homéra a na zhruba 150 stránkách se dobereme až do současnosti. U každého autora je jeho podobizna, takže si uděláme představu i o tom, jak vypadal. Ani zdaleka ale nejde jen o bulvární zprávy, je tu i spousta literárních zajímavostí, třeba o sbírce „Sto tisíc miliard sonetů“ od Raymonda Queneaua. Sonetů sice obsahuje jen deset, ale:

každý řádek jednoho sonetu odpovídá navázáním stejnému řádku v kterémkoli dalšém sonetu bez ohledu na to, v jakém je to pořadí. Sonety tak lze číst odzadu, odpředu, kombinovat je ze všech stran a vždy vznikne sonet nový!“ (str. 158)

Celkový počet kombinací a tedy sonetů je deset na čtrnáctou. Neuvěřitelné...

Knihu doplňuje ještě „Hrst zajímavostí navíc“, kde jsou témata, co se jinam nehodila – vynález papíru, vliv absintu, Librorum Prohibitorum apod. Následuje „Malý bonus nakonec“ – pět filmů o slavných spisovatelích, Rejstřík autorů uvedených v knize a Použité prameny.

Po obsahové stránce je to dílo podařené, dokonce mě přimělo rozhoupat se a začít si dostudovávat dějiny literatury a kanonická díla dočítat systematicky. Čím ovšem kniha vysloveně trpí je redaktorská či korektorská nedůslednost. Snad v každém hesle je nějaký překlep, neodpovídající skloňování nebo tvary slov („Godwina zákazu“ místo „Godwinova zákazu“, str. 58), někde chybí vysvětlení (Swift prý porušoval celibát – ale ten snad u anglikánů není, ne?). Zkrátka, do druhého vydání to chce pečlivou opravu.

Ale i tak za přečtení rozhodně stojí (pokud máte ke knihám vztah).

Odkazy

nakladatelství Olympia, Velké Přílepy 2018, ISBN 978-80-7376-496-8, cena 249 Kč

12345
1551298980000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online