Wuwejův zápisník

Thomas Hylland Eriksen: Tyranie okamžiku

26.10.2010 23:27, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Thomas Hylland Eriksen: Tyranie okamžikuMám trochu obavu psát stručný obsah této knihy, protože ji nelze redukovat bez ztráty něčeho podstatného. Je to vynikající analýza, dobře vystavěná, určená pro čtení v pomalém čase - a to se o krátkých článcích na blogu říct nedá. Jenže když vás chci zlákat k jejímu přečtení, musím to zkusit.

Thomas Hylland Eriksen si povšiml, že dnes máme sice k dispozici ohromné množství vynálezů a pomůcek k ušetření času, ale volného času máme mnohem míň než dřív: „Při zavedení technologií, jež podstatnou měrou šetří čas, přece nikdo nepočítal s tím, že výsledkem bude nedostatek času a zrychlování.“ (Str. 139)

Pustil se tedy do zkoumání informačního věku a hledání příčin tohoto stavu. Zjistil, že uspěchanost, zvýšená rychlost a nadbytek informací vede k rozdrobování času, snaze vyplnit všechen prostor nějakou činností a tím ke ztrátě vyrovnanosti. Čas je 'zrychlený'.

Začne-li člověk dělit čas na malinké kousky a překročí-li určitou hranici, stane se z času jediný šílený hysterický moment, který se neustále posouvá, ale nikam nesměřuje, neodkazuje se k dalšímu okamžiku. Problém, jímž se v této knize zabýváme, možná tedy vznikl hlavně proto, že moderní společnost byla příliš úspěšná ve svých snahách efektivizovat, zvyšovat výkonnost, modernizovat a standardizovat. Změny, tedy 'pokrok', už nyní probíhají tak rychle, že k nim nestihneme zaujmout stanovisko. A pokud se neustále něco děje, neděje se vlastně vůbec nic. Klíčovým faktorem, který tuto situaci způsobuje, je rychlost (...)“ (Str. 53)

Nejhorší je, že když se setká pomalý čas s rychlým, rychlý zvítězí. Pomalý čas je tedy nutné aktivně chránit, nelze čekat, že se vrátí sám. V poslední kapitole Eriksen ukazuje, jak na to, jak se rozhodnout, která činnost je vhodná pro rychlé a efektivní vykonání a která naopak vyžaduje pomalé a soustředěné plynutí. A jak si uvědomit, o co nás 'využití času' připraví. Už jsem si všiml, že poslouchání hudby během chůze na vlak je sice dobré, ale přicházím o vnímání chůze, zvuků, proměn okolí v závislosti na roční době, že mě to vytrhuje ze světa a obírá o odpočinek a uklidnění - o pomalý čas.

Pomalý čas není totéž, co hodně času. Přečíst a pochopit středně dlouhou báseň nezabere více než pár minut, ale je třeba to udělat pomalu.“ (Str. 149)

Eriksen analýzu provedl opravdu pečlivě, podívejte se na obsah a (vybrané) názvy kapitol, hovoří samy za sebe:

  • Informační věk a jeho průvodní jevy: V informační společnosti je těžké osvobodit se od informací. V informační společnosti se volná místa zaplňují rychlým časem. Technologické změny nakonec vždy způsobí něco jiného, než se zpočátku očekávalo. V 21. století znamená 'svobodný' totéž co 'zranitelný'.
  • Věk knih, hodinek a peněz: Vynález písma byl po řeči a výtvarném umění dalším zásadním mezníkem ve vývoji informačních technologií. Hodiny byly zavedeny proto, aby se podle nich řídil čas modliteb. Co se podle nich řídí dnes? Peníze jsou informační technologií stejného druhu jako písmo nebo hodiny. Stejně jako písmo, číslice, hodiny a peníze fungují také notové zápisy. Společnost je stále abstraktnější.
  • Rychlost: Historie naší doby je příběhem zrychlování. Rychlost je návyková látka. Uspěchanost vede ke zjednodušování. Uspěchanost vede ke ztrátě přesnosti. Rychlost je nakažlivá. Technologie má nepředvídatelné vedlejší účinky.
  • Více všeho: Exponenciální růst je konstantní a dlouho nevypadá dramaticky. Exponenciální růst vytváří nedostatek prostoru. Růstové křivky v kyberprostoru se zvyšují ještě mnohem rychleji. Čas se blíží nule.
  • Vršení: Okamžik brání vývoji. Filtry proti fragmentarizaci nejsou fragmentarizaci schopny odstranit. Celek nahrazují jednotlivosti. Současná kultura pořád někam běží, aniž by kamkoli dorazila. Informační šum ničí souvislosti.
  • Každodenní život složený z kostek lega: Akcelerující pracovní život skýtá flexibilitu, avšak snižuje pocit bezpečí. Rozdíl mezi prací a volným časem mizí. Rodinný život je pomalý, a proto neodpovídá naší době. Tyranie okamžiku souvisí s kultem mládí. A přináší nám právě takový vývoj efektivitu?
  • A teď pomalu!

Recenze: Karolína Stehlíková, Barbora Závodská.

Inspirativní a pravdivý rozbor, a díky radám na konci - byť poměrně stručným - nejde o pouhé teoretizování. Je jenom na nás, jak budeme o svůj pomalý čas pečovat.

nakladatelství Doplněk, Brno 2009, ISBN 978-80-7239-238-4, cena 210,- Kč

12345
1288128420000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online