Wuwejův zápisník

Nůž CRKT Guppie

24.10.2010 23:28, Wu | nože | komentáře -

Guppie navrhl Launce Barber (držitel řady ocenění za design) spolu s Tomem Stokesem, a ačkoliv jejich dílo vypadá jen jako originální designová hračka, je to plnohodnotný nástrojový nůž.

CRKT Guppie

Tvar připomíná karabinu a když se pořádně podíváte, zjistíte, že jako karabina i funguje. Nedá se sice použít jako nosná, na zavěšení závaží nebo při šplhání, ale to také není její účel - slouží k připnutí nože na batoh, poutka apod. A také jako otvírák na lahve. Pro tradiční nošení je z boku nerezový klips, údajně použitelný i jako svorka na peníze (ale kdo by proboha bankovky takhle nosil?).

CRKT Guppie

Kleště se neotevírají pákově, ale otáčením napříč položeného válečku. Z toho také vyplývá, že jsou použitelné spíše na páčení, povolování šroubů apod. - všude tam, kde stačí k uchycení malá síla a zafixování polohy (přiložíte kleště, válečkem posunete čelisti až k předmětu a dotáhnete). Ale dokázal jsem s nimi vytáhnout i kovové nábytkářské kolíčky zpod polic v knihovně.

CRKT Guppie

Na dvou výstupcích a zároveň magneticky je z boku přichycen nosič bitů s různými druhy šroubováků. Vkládají se na opačnou stranu než jsou kleště. A aby toho nebylo málo, nosič je zároveň silná LED svítilna.

CRKT Guppie

Délka čepele je 5 cm, zavřený nůž je dlouhý 9,3 cm. Na stránkách výrobce se můžete podívat na video s použitím nástroje.

Je to velmi vydařený kousek, originální, snad jen kleště by mohly umožnit silnější stisk (větší kolečko, nějaká páka apod.). Obavy, že by držák bitů mohl spadnout, se nepotvrdily.

Firma Colombia River Knives and Tools, zkráceně CRKT, sídlí ve Wilsonville v Oregonu, USA. V roce 1994 ji založili Paul Gillespie a Rod Bremer; zpočátku se soustředili na nářadí, ale nože brzy získaly navrch. V továrně se vyrábí pomocí obráběcích strojů (a tedy levně) kvalitní nože všech druhů - sportovní, pracovní i profesionální pro armádu, policii, hasiče a záchranné služby. CRKT často oslovuje renomované návrháře nožů a proto jsou v jejich sortimentu k nalezení unikátní modely - jako například právě Guppie.

(podle Velké encyklopedie nožů A. E. Hartinka, REBO Productions, 2005, ISBN 80-7234-457-9)

12345
1287955680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online