Wuwejův zápisník

Rowan Atkinson, Robin Driscoll: Diář Mr. Beana

22.10.2010 01:21, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Rowan Atkinson, Robin Driscoll: Diář Mr. BeanaDiář vyšel před lety v době, kdy se Mr. Bean v televizi začal objevovat pravidelně a já byl jeho komikou nadšený. Zalistoval jsem - a nemohl odolat, protože zápisky jsou stejně úsměvné. Jak pročítáte den za dnem, máte možnost nahlédnout do Beanova každodenního života a nevyzrálých reakcí na okolní události.

Tady je zápis poté, co jeho oblíbená knihovnice Irma Gobbová poslala do knihovny pohled z dovolené, na které je s přítelem Gilesem:

Diář Mr. Beana - ukázka ze dne 5.2.

Kromě Beanova rukopisu a kresbiček si všimněte nahoře vytištěného autíčka - na každé stránce je o trochu jiné a při prudkém prolistování se přehraje animace. Pochopitelně typická pro Mr. Beana.

Kouzelná je nevyřčenost:

Diář Mr. Beana - ukázka ze dne 19.1.

(Tím to ale nekončí, Bean ihned zakládá spolek na boj proti psím hovínkům BAVA - Beanova antivýkalová asociace.)

V únoru je najednou 8 prázdných stránek za sebou. Přemýšlíte, jestli to je tisková chyba, otočíte další list a 24.2. vítězoslavný zápis: „Diář nalezen!!!

A tak to jde dál. Obdivuhodné je Beanovo nadšení, se kterým se vrhá do dalších a dalších aktivit a zájmových kroužků. Po fiasku s entomologií („Jsem si jist, že není třeba popisovat zděšení a odpor, který jsme všichni pocítili ve chvíli, kdy jste odhalil svou sbírku lisovaného hmyzu. Tento způsob vraždění božích tvorů je nehumánní a Vaše sbírka je pouhou hrůznou kolekcí na stranách Vašeho diáře. Náš výbor přijal jednomyslně rozhodnutí ohlásit Vaše chování OOZ (Organizace na ochranu zvířat), s níž se, jak doufám, brzy blíže seznámíte.“) a psaním básní („Obávám se však, že Vaše práce obsahují cosi značně znepokojujícího a šokujícího, což se nezdá pouze mně, ale i Vašim spolužákům. Ti jsou totiž nuceni, aby byli svědky Vaší tvorby, neboť vždy trváte na tom, že svou práci čtete při hodinách nahlas, přičemž nadšeně bušíte do desky své lavice. K vašemu entuziaizmu chováme pouze ten nejhlubší obdiv. Ovšem jsou zde i stížnosti. Možná si pamatujete, že během přednesu Vaší básně na téma ZVRACENÍ se udělalo Anně Warburtonové nevolno a v našich hodinách se již více neukázala.“) pokračuje tancem a kdyby diář vyšel i pro následující rok, nepochybně bychom si mohli přečíst další dopis, kterým jej lektor zdvořile z kurzu vyhazuje.

Beanovo chování má ovšem k laskavému humoru daleko, je to humor brutální:

Diář Mr. Beana - ukázka ze dne 4.6.

nechutný:

Diář Mr. Beana - ukázka ze dne 25.8.

a pochopitelně velmi zábavný. Dostanete-li se k této knize, určitě do ní alespoň nahlédněte.

nakladatelství Firma 6P, Praha 1994, ISBN 1-85283-768-3

12345
1287703260000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online