Wuwejův zápisník

Recyčlánky červen 2022

30.06.2023 22:26, Wu | recyčlánky | komentáře -

Před rokem jsem si v rámci upgradu Fedory zkusil změnit velikost oddílů pomocí gparted a byl mile překvapený, že to šlo za běhu. Vyzkoušel jsem si software pro dělání a popojování poznámek Obsidian – a je to bomba! Pokud neznáte, musíte aspoň zkusit. Asi nejpracnější na zpracování byl popis fungování antigenních testů na covid.

Protože jsem měl chuť připomenout si něco o struktuře světa, sáhl jsem po Rovelliho Realita není čím se zdá – a byla to skvělá volba. Je srozumitelná, komplexni a vysvětluje i kvantovou gravitaci (jako alternativu k teorii strun). Kremlíkovi Obchodníci se strachem pomocí poukazování na rozpory a politikaření zpochybňují nezpochybnitelné oteplování, ale mohou pomoci snížit hrůzu a poskytnout trochu naděje. Speciál časopisu Válka věnovaný Korejské válce obsažně a zajímavě vysvětlí, o co šlo a jak konflikt probíhal. A na MASH se také dostane.

Velmi zajímavá a velmi obtížná byla studie židovské moudrosti Jidiše kop. Mluví o zjevných a skrytých oblastech zjevného a skrytého a solidně vzdoruje uchopení.

Z beletrie jsem se vrátil k Pratchettovu Lehkému fantastičnu, tedy druhému dílu série a také druhému dílu s Mrakoplašem. Pastýřka Janet Whiteové je strhující popis života s vášní pro farmaření, ať už na anglickém venkově, nebo australském ostrově. No a Ziburův pochod přes Turecko do Jeruzaléma je svérázný, jako vždycky.

Komiksy jsem přečetl tři. Dobrodružství Toma Sawyera bylo zpracované příliš expresivně; Příběhy z Krkonoš jsou poučné, ale mátlo mě pořadí bublin. Ovšem Morgana a Morgavsa – Kočkonautky nemají chybu.

Almanach české poezie pro rok 2022 Ohlédni se, nezkameníš poskytuje přehledný průřez a také spoustu tipů na básníky a jejich sbírky. Moc se mi líbila sbírka haiku Jana Hofírka Podruhé dnes už vychází slunce, jsou originální a mají často velmi překvapivou pointu.

Z tvorby jedna potomkova situační scénka Útok z hlubin – díl druhý a fotobáseň Příboj vůně, kterou přetiskuji i sem:

Za zvuku pilných včel
brodím se příbojem
omamné vůně

Příboj vůně
Brodím se do klidu
po kterém duše má
touží a stůně

(26. 6. 2021)

12345
1688156760000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online