Wuwejův zápisník

Recyčlánky červen 2020

04.07.2021 23:07, Wu | recyčlánky | komentáře -

Před rokem jsem, s uzavřením nejlepší RSS čtečky, zrekapituloval možnosti jak RSS feedy odebírat a pohodlně získávat aktuální informace.

V mapě literatury jsem pokročil k historickému románu v české a světové literatuře, a ve čtení… Ve čtení toho bylo zase hodně. Ale začnu právě knihami o knihách a dostudovávání důležitých děl. Knihy kupovati je historie knižního trhu, velmi podrobná a pro laika dost náročná. Naopak komiksového Shakespeara zvládne myslím každý. Paní Dallowayová od Virginie Woolfové mě nijak neoslovila. Přestože forma je moderní a zajímavá, obsah mě neskonale nudil. Zato Utrpení mladého Werthera bylo skvělé čtení!

Z duchovní oblasti jsem četl Přináležení – autorka popisuje osobní cestu k tomu někam patřit. Zajímavé, ale dost specifické.

Sepsaná vyprávění známého fyzika Richarda Feynmana jsou fascinující – byl to neuvěřitelný renesanční člověk s celoživotní snahou pochopit, jak věci fungují.

Z beletrie jsem četl Bláznův kabát Martina Fahrnera, další knihu v jeho stylu, i když komplikovaněji vystavěnou. A po mnoha letech jsem se vrátil k Stephenu Kingovi – a byl to opět zážitek. Ostrov Duma Key vypadá nenápadně a přitom patří k jeho nejlepším knihám.

Z poezie jsem četl Podstatu stáda Olava H. R. Hotovsona (některé básně, zejména ta titulní, jsou úžasné) a také sbírku Zazněl gong Heleny Christen. Z knih o umění to byla monografie o Josefu Sudkovi, fotografu s úžasným viděním a speciální technikou.

Na závěr tradičně tvorba: fotobásně Zastavený čas a Prchavé svědectví o síle víry, a kresby Brož a Sirael, kterou přetiskuji i sem.

Kresba Sirael

(1998, A4, uhel)

12345
1625432820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online