Wuwejův zápisník

Renata Lien Čepelková: Dotyk jako lék

09.02.2022 21:55, Wu | knihy | komentáře -

obálka Dotyk jako lékKniha svým názvem dokonale mate. Slibuje, že se dozvíme něco o dotecích a jejich léčivém působení, ve skutečnosti je ale úplně o něčem jiném.

První kapitola nabízí souhrn sexuálních příruček a návodů v celé historii Číny; to je rozhodně zajímavý přehled, i když jde o doteky specifické. Ukázka ze strany 15, z období krátce před naším letopočtem:

Císařovna přicházela k sexuálnímu styku na řadu ve svých plodných dnech, vždy po mnoha císařových stycích s ženami nižší třídy, protože ve starověké Číně věřili, že plodnost císaře byla častými pohlavními styky potencována, aby pak mohl zplodit mužského potomka. O jeho styku se vedly přesné záznamy rudými štětci a řídily je dvorní dámy speciálně určené těmto úkonům. Monitorovaly menstruaci, plodné dny, těhotenství všech císařových žen včetně císařovny. Pouze manželky mohly v ložnici setrvat do rána. Konkubíny opouštěly ložnici před svítáním.

Císař neměl jednoduchý život, protože ženská část paláce, která mu byla dispozici, čítala 1 císařovnu, 3 manželky, 9 manželek druhé třídy, 27 manželek třetí třídy a 81 konkubín. A to vše dle starobylé čínské číselné magie. Číslo tři, první liché číslo po jedničce, zastupuje silnou mužskou potenci, zatímco devítka představuje její hojnost, no a násobením těchto dvou magických čísel získáme 27 a 81, proto tyto počty žen jednotlivých tříd. Což sečteno a podtrženo je celkem 121 oficiálních žen. Určitě to neznamenalo velké štěstí, protože císař měl vystřídat všech 121 partnerek, takže si dovedete představit, jak se chudák nadřel a úsilí ho to stálo a jaké výkony musel podávat.

Další dvě kapitoly se jmenují Žena a péče o její zdravý sexuální život a Muž a péče o jeho zdravý sexuální život. Postupují po oblastech, u každé asi na jedné stránce nabízí recepty a léčbu (bylinné směsi, masáže, doplňky atd., podle tradiční čínské medicíny) – a zbytek zabírají recepty. Podobně i kapitola čtvrtá, s další podpůrnou léčbou – snídaně, podpora zdraví, imunity a detoxikace z pohledu čínské medicíny, moxování. I její těžiště jsou recepty – Stravování v období jara, léta, podzimu i zimy.

Jinými slovy, kniha s dotykem souvisí jen vzdáleně, ve skutečnosti je léčebná kuchařka!

(Tohle poznat předem, tak bych si ji nekoupil.)

Odkazy:

ČEPELKOVÁ, Renata Lien. Praha: Bondy, 2018. ISBN 978-80-88073-30-7.

12345
1644440100000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online