Wuwejův zápisník

Enrico Corsi: Automasáže

27.10.2015 23:36, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka AutomasážeKdo by neměl rád masáže – jenže co dělat, když nemáte čas někam se vypravit a ani poblíž zrovna není nikdo, koho byste k masáži přemluvili? Inu, pořád ještě tu jsou dvě ruce. Vaše vlastní.

Taková masáž sice neposkytne výměnu energie mezi dvěma lidmi, má ale jinou výhodu – dokonalou diagnostiku. Vnímáním pocitů okamžitě víte, jestli masáž účinkuje, jestli je třeba přitlačit či ubrat, jakým směrem pokračovat. A navíc, bolavých částí těla se instinktivně dotýkáme odjakživa.

Popisované techniky jsou výběr z mnoha systémů, autor je vybíral podle účinnosti a také vhodnosti pro použití jednotlivcem. Jsou tu prvky ze shiatsu, tui na, reflexní terapie, thajské masáže, do in, hatha jógy, čchi kung aj. To, co mají systémy společné, je koncepce proudící (nebo zablokované) životní energie, a tak i jednotlivé masáže jsou především působení na příslušné body či dráhy. Manipulací s kostmi, klouby nebo svaly tu mnoho nenajdete.

  • Kniha začíná částí Základní techniky – tady ukazuje, jak základní body či linie nalézt a vysvětluje, jak je masírovat – tlak prstem, lokty, nehty, nástrojem.
  • Následuje Preventivní péče se čtyřmi sekvencemi masáží (hlava, obličej, břicho, nohy), které lze jak název napovídá používat pravidelně jako prevenci potíží.
  • Nejrozsáhlejší je část Léčba nejběžnějších potíží. Pro každý problém je posaná vhodná masážní technika, přidaná reflexní terapie jako doplněk nebo alternativa, preventivní tělesné cvičení, které pomůže zabránit návratu potíží a nakonec pro informaci zmíní, jakou ze složitějších technik by mohl použít kvalifikovaný tereapeut.
  • Jako přílohu kniha ještě obsahuje mapy meridiánů a reflexních zón na rukou i na nohou.

Takováto příručka se neobejde bez ilustrací – autor použil fotografie, jejich množství je dostatečné a jsou názorné:

Automasáže, str. 44-45

Co se týče praktických zkušeností – zkoušel jsem většinu technik, ale protože jsem zrovna žádnou z obtíží netrpěl, těžko posoudím léčebnou účinnost. Preventivní sestavy by se zase projevily při pravidelném používání. Ale rozhodně mohu potvrdit, že masáž nohou je velmi příjemná a uvolňující a to málo, co mi z ní v paměti utkvělo, používám často. Knihu tedy mohu jen doporučit.

nakladatelství Portál, Praha 2006, ISBN 80-7367-012-7, cena 79 Kč (Beránek - levné knihy)

Aktualizace 19. 6. 2019: potřeboval jsem si časem trochu oživit popisované techniky – a s odstupem mohu potvrdit, že fungují. Tohle je opravdu výborná příručka.

Odkazy:

12345
1445985360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online