Wuwejův zápisník

Recyčlánky říjen 2008

28.10.2009 23:05, Wu | recyčlánky | komentáře -

Vzpomínáte si na portmanteaux, slovní slitky? Přemýšlel jsem, jestli se vyskytují také v češtině. Z praktických věcí jsem zkoumal, jak změřit nabití (nebo spíše vybití) baterií pomocí multimetru. A radil, jaké užitečné programy zdarma využívat pro práci s Internetem nebo jaký si dnes vybrat firewall. Mimochodem Comodo zůstává i nadále nejspolehlivější volba.

Z knih rozhodně musím na prvním místě uvést Komenského Orbis sensualium pictus quadrilinguis, fotolitografický přetisk prvního vydání v češtině. Číst ho byla nejdřív dřina, potom zábava a s recenzí jsem si také vyhrál.

Z atraktivně znějící Himmlerovy křížové výpravy (Chistopher Hale) se vyklubala nevyvážená směs dobrodružného románu, kroniky výpravy a historickospolečenské studie. Ani Skeptikové a těšitelé od Umberta Eca mě nijak zvlášť nenadchli. Poslední příběhy Olgy Tokaczukové jsou standardně kvalitní, ačkoliv nepatří k její špičce. Zato Kožmínova monografie Skácel se ukázala být vynikající pomůcka k porozumění Skácelovým básním.

Recenzi na knihu Proč ženy muže (ne)chápou Davida Grubera pak přidávám na závěr místo obrázku - pro odlehčení.

12345
1256767500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online