Wuwejův zápisník

Terry Pratchett: Erik

28.12.2019 19:13, Wu | knihy | komentáře -

obálka ErikAčkoliv zápletka – mladičký uhrovitý démonolog Erik, vlastně ještě kluk, vyvolá svého prvního démona, naneštěstí se ale něco nepovedlo a místo magické bytosti se zjeví ten nejneschopnější z kouzelníků, Mák Mrakoplaš – nabízí spoustu možností a komických situací, výsledek mě neoslovil. Děj je jaksi roztříštěný. Nejdřív se objevíme někde ve střední Americe mezi uctívači krvavého boha, pak v obléhání Tróji, následně u stvořitele světů (který vypadá jako architekt planet ze Stopařova průvodce po galaxii), pak zase v pekle…

Nápadů je tu samozřejmě zase spousta, pobavilo mě Tezumánské umění modlitby:

Modlitby většiny náboženství se většinou k bohům modlí a děkují jim buď ze všeobecné úcty, nebo v naději, že už jim to konečně dojde a začnou se chovat trochu zodpovědně. Tezumánci, kteří se dlouze a pečlivě rozhlédli po svém okolí a došli k názoru, že věci už horší být nemohou, přivedli k dokonalosti umění sborových stížností.

Nepokrytá kritika kávovarů:

„Ale smrt není… my totiž -“ řekl Mrakoplaš a pokusil se vpravit svá slova do mezer v démonově monotónním monologu, ale marně. „Kávovar, vezměte si ten! To je věc, to vám garantuju! My jsme kdysi topili lidi v jezírcích kočičí moči, to je pravda, ale nikdy jsme je nenutili kupovat si ji po šálcích.“

A vlastně vůbec celkový popis pekla pod vedením šíleného démona Astfgla. Je to vlastně kritika velkého úřadu se vší byrokracií, kancelářským prostředím a nudou, povýšenou na mučicí nástroj. Přitom obyčejná nuda může být docela fajn:

Teď si uvědomil, co je vlastně na nudě tak strašlivě přitažlivé. Bylo to to skvělé vědomí, že někde kousek od vás, třeba právě za nejbližším rohem se odehrávají ošklivé věci, nebezpečné a plné dobrodružství, ale že vy s nimi prostě nemáte nic společného. Protože na to, abyste si opravdu dokázali vychutnat nudu, musíte mít něco, s čím ji můžete porovnat. Ale tohle byla nuda z nudy, která prolínala sama sebou, spojovala se a houstla, až se z ní stalo obrovské všedrtící kladivo, které paralyzovalo každou myšlenku, zkušenost a vzpomínku a měnilo věčnost na hmotu podobnou flanelu.

Celek ale moc nedrží pohromadě. Vypadá to spíš jako skladiště toho, co se nehodilo do jiných příběhů, stručné, krátké, roztrhané… Kdyby se mi povedlo celou knihu přečíst najednou, nebo kdybych se k ní vracel, pak by na mě třeba působila lépe. Takhle ji ale vidím jako nejslabší z dosud přečtených.

Odkazy:

nakladatelství TALPRESS, Praha 1996, ISBN 80-7197-003-4, cena 155 Kč

12345
1577556780000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online