Wuwejův zápisník

Terry Pratchett: Stráže, stráže

11.08.2019 22:37, Wu | knihy | komentáře -

obálka Stráže, strážeV dalším příběhu Zeměplochy se poprvé potkáváme s noční hlídkou a jejím kapitánem Elániem. Noční hlídka je takový relikt. Kdysi dávno mívala funkci skutečného strážce pořádku, jenže jak se v Ankh-Morporku etablovaly oficiální cechy zločinců a placení výpalného, její význam stále více klesal.

Pro tohle předplatné se používalo podivné cizí slovo, které znělo jako pojí štěnic. Nikdo nevěděl, co to původně znamenalo, ale Ankh-Morpork je přijal za vlastní. Hlídce se to nelíbilo, ale byla pravda, že zloději byli s to kontrolovat zločin mnohem efektivněji, než dokázala hlídka kdykoliv předtím. Koneckonců vezměte to tak, že hlídka musela pracovat dvakrát víc, aby alespoň o něco omezila počet zločinů, zatímco příslušníkům cechu naopak stačilo k tomu samému pracovat o něco míň. A tak město prosperovalo, zatímco hlídka ustoupila z cesty jako nepotřebný přívěsek a naplnila se hrstkou lidí, které už nechtěl zaměstnat nikdo jiný a které žádný soudný člověk nemohl brát vážně. Poslední, co by si kdo od nich přál, bylo, aby si vzali do hlav, že se pustí do boje se zločinem.

Je to tak, noční hlídka je sbírka zoufalců, jejichž hlavní zásadou je raději nic nevidět a do ničeho se nemotat. Bohatě by je zabavil fakt, že jejich skromné řady rozšířil mladík Karotka. Jeho specifické vychování mu brání rozpoznat ironii či nadsázku, všechno bere doslova a pochopit, že noční hlídka má hlídat pořádek jen naoko, je nad jeho schopnosti.

Troll Navážka ustoupil Karotkovi uctivě z cesty. „Tak tady se to nese, mládenci,“ řekl Karotka. „Tři pinty. Na účet domu.“ „Do háje zelenýho, nikdy bych byl nevěřil, že to dokážeš,“ zabrumlal Tračník a chopil se ucha korbele. „Cos tomu chlapovi řek?“ „Já mu jenom vysvětlil, že je povinností každého slušného občana pomáhat hlídce v jakémkoliv čase a situaci,“ odpověděl mu s nevinným výrazem Karotka, „a pak jsem mu poděkoval za dokonalou spolupráci.“ „Jo, a co ještě?“ zašklebil se na něj významně Noby. „Nic, to bylo fakt všechno.“ „Pak jsi musel mít setsakra přesvědčivej tón hlasu.“

Druhou linii příběhu tvoří tajné bratrstvo, Výjimečná a svrchovaná lóže Osvíceného bratrstva ebenové noci, jehož velmistr je poskládal z nejobyčejnějších a nejpřízemnějších obyvatel. Jména bratr Ostrověž, bratr Štukatér nebo dokonce bratr Žumpa naznačují, kde se jejich životy odehrávají…

„Takže,“ řekl Nejvyšší velmistr, „je-li mezi vámi někdo, kdo není oddaný naší věci, ano, kdo nedychtí pokračovat v tom velkém díle, ať raději vystoupí ihned.“ Nikdo se nepohnul. A mám je! Tedy, bohové, jestli já v tomhle nejsem skvělý, pomyslel si Nejvyšší velmistr. Dokážu hrát na ty jejich malé ptačí mozečky jako na xylofon. Jak úžasná je síla obyčejnosti! Kdo by si pomyslel, že slabost může být účinnější než síla? Jen musíte vědět, jak ji usměrnit. A to já vím! „Tak dobrá,“ usmál se. „A teď budeme opakovat přísahu.“ Nechal je rozechvělými, koktajícími hlasy opakovat slova přísahy a spokojeně zaregistroval, jak přiškrceně vyslovují slovo „křihouše“.

Velmistr si je tedy pěkně vodí, a přitom chystá velkolepý plán.

Nejvyšší velmistr se tiše usmál do záhybů pláště. „Tenhle kšeft s mystikou, to je něco úžasného. Řeknete jim lež, a když už ji nepotřebujete, řeknete jim jinou a pochválíte je, jak skvěle pokračují po cestě moudrosti. Místo aby se vám vysmáli, jdou za vámi jako ovce a doufají, že v srdci všech těch lží nakonec přece jen najdou pravdu. A kousek po kousku přijímají nepřijatelné. Úžasné.“

Jenže takový plán se často vymkne z rukou…

Kniha je opět výborná; nevyvolala ve mně sice takové nadšení jako některé předchozí, nic to ale nemění na její nepřetržité zábavnosti, slovním humoru a spoustě nenápadně zabudovaných originálních myšlenek. Vládce města Patricij jako dokonalá šedá eminence, připravená i na to, že bude sám uvržen do svého vlastního vězení; knihovny a knihy, které pouhou vahou obsažených slov deformují vesmír a čas; bahenní dráčci, jejichž trávicí systém je nebezpečný i sám sobě a tak dále.

Se Zeměplochou zkrátka nemůžete sáhnout vedle.

Odkazy:

nakladatelství Talpress, Praha 1995, ISBN 80-85609-70-3, cena 228 Kč

12345
1565555820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online