Wuwejův zápisník

Terry Pratchett: Magický prazdroj

14.10.2013 00:32, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Terry Pratchett: Magický prazdrojTentokrát se děj vrací k Mrakoplašovi, nejhoršímu mágovi na Zeměploše. Jeho největší talent – kromě znalostí cizích jazyků – je dokonale vyvinutý pud sebezáchovy. Jako obvykle se nezáměrně a proti vlastní vůli připlete do situace, v níž jde o záchranu celého světa.

Mrakoplaš strávil několik let hledáním míst, kde by se mohl nějakou dobu opravdově nudit, ale nikdy se mu to nepodařilo. Vždycky ve chvíli, kdy si myslel, že to už už dokáže, změnil se náhle jeho život v divoký vír šílených událostí. Myšlenka na to, že se někdo dobrovolně vzdal možnosti nudit se celých padesát let, v něm vyvolalal vlnu nevolnosti. Kdyby měl před sebou padesát let on, dokázal by pozvednout nudu na úroveň umělelcké formy. Dovedl si představit nekonečnou řadu věcí, které by nedělal.

Je tu souvislost s Čaroprávností, v centru dění je také dítě s magickými schopnostmi a okolnosti jeho narození. Ovšem tentokrát je to chlapec a není osmým synem osmého syna, tedy mág, nýbrž osmým synem mága. Což je katastrofa – supermág, který mrknutím oka může měnit cokoliv, pro kterého je přeuspořádání reality pouhá hra, a který navíc zůstává pod nadvládou svého po moci toužícího otce… Velká magická válka, jejíž pozůstaky, zbytkovou magii, čarodějové celé věky krotí a ochočují, byla způsobená právě mágy a supermágy a je jen otázka času, kdy nový supermág způsobí válku další.

Tentokrát mi ale kniha nepadla tolik do noty, jako ty předchozí. Vtipné momenty samozřejmě nepostrádá, hodně komiky je založené na osobách, které chtějí být někým jiným – krásná Conina s genetickou výbavou barbarského hrdiny touží po kadeřnickém salónu, vychrtlý mladík Nijel si naopak přeje být barbarským hrdinou a pečlivě studuje příručku jak na to.

‚Neříkal jste jí o mně nic, že ne?‘ vyzvídal uspěchaně. ‚Nikdy bych nepřežil, kdybyste jí řekl, že se teprve zaučuju na -‘
‚Nenene, ona jenom chce, abys nám pomohl. Je to taková hrdinská výprava, víš?‘
Nijelovi zaplály oči.
‚Myslíte jako rektovní?‘
‚Cože?‘
‚No, je to v té knize. Správný rektus dělá rektovní činy.‘
Mrakoplašovi na čele naskočily vrásky. ‚Poslyš, nemluvíš ty o něčem jiném? Já už to někde slyšel.‘
‚No já tomu rozumím tak, že se bez toho žádný hrdina – rektus neobejde. Je to něco, jako když prostě člověk něco musí,‘ snažil se mu vysvětlil nepříliš přesvědčivě Nijel.
‚Mně to zní spíš jako něco z ranhojičské knihy. Něco většího a důležitýho. Teď si nemůžu vzpomenout co. Ale co, na tom teď houby záleží.‘

Žel záměna slova rek a rektus jeho snažení poněkud zlehčuje. Zaujme džin z láhve, ktarý má lahví a lamp na starosti několik a s mobilním telefonem u ucha vyřizuje neodkladné záležitosti. Překvapí Mrakoplaš, ve kterém se vzedme vzdor, stavovská hrdost na magii a čarodějství a vrhne se do očividně beznadějného zápasu…

Vlastně je to zase velmi zajímavé a možná mi jen nesedí jistá dějová zběsilost (která ale k Mrakoplašovi patří stejně jako klobouk s nápisem Mák).

Aktualizace 29. 10. 2022: při druhém přečtení se vlastně jen zesílily dojmy z prvního setkání. Spousta nápadů (bavili mě zlý vezír a poetický vládce serif Creosot; také zbabraná Jakokalypsa, kdy se tři jezdci ze čtyř v hospodě zřídí pod obraz), ale zběsilý děj. A navíc je pod tím vlastně dost smutná linie – supermág Peníz je využité dítě a Mrakoplaš… se nevrátil.

Odkazy:

PRATCHETT, Terry. Magický prazdroj. Praha: Talpress, 1995. ISBN 80-85609-67-3.

12345
1381703520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online