Wuwejův zápisník

Jean-Yves Camus, Annie-Paule Derczansky: Svět Židů

09.02.2019 18:21, Wu | knihy | komentáře -

obálka Svět ŽidůPo tomto svazku Malé moderní encyklopedie jsem sáhl čistě pragmaticky – abych získal nějaké neutrální informace předtím, než se podívám na Tabu v sociálních vědách (kde je třetina knihy věnovaná judaismu jako evoluční strategii).

Jako správná encyklopedie má dobře rozvržené kapitoly; hned za nadpisem následuje kratičký souhrn hlavního poselství (např. u kapitoly Synagoga to je „Exil a zničení prvního a druhého Chrámu vedly k nutnosti nalézt nový způsob a nové místo shromáždění obce věřících. Chrám tak nahradila synagoga.“); ve sloupci podél hlavního textu jsou zajímavosti, pojmy nebo obrázky a knihu uzavírají Slovníček a vybraná bibliografie.

Co se týče obsahu, je rozdělený do pěti částí (v závorce uvádím názvy kapitol):

  • Historie (První monoteista, Židovský národ, Exil a diaspora, Sefardové a Aškenázové, Cesta k emancipaci, Šoa)
  • Život Židů (Zákon, Svátky, Poutní svátky, Synagoga, Každodenní život)
  • Izrael a diaspora (Země izraelská, Vznik Státu Izrael, Stát Izrael od roku 1948 do současnosti, Sionistická hnutí, Co je to diaspora?, Židé ve světě, Historie Židů ve Francii, Židé v českých zemích)
  • Směry judaismu (Ortodoxní judaismus, Reformní judaismus, Konzervaticní judaismus, Sekulární judaismus)
  • Zvláštnosti judaismu (Postavení ženy v judaismu, Smíšená manželství, Konverce, Židovské jazyky)

Na knize je skvělé, že nakladatel přidal kapitolu o Židech v českých zemích a že modifikoval bibliografii na díla dostupná v češtině.

V obsahu jsem narazil na jediný nedostatek (který jsem byl schopen rozeznat), totiž že ačkoliv opakovaně zmiňuje druhé vyhoštění Římany v roce 70 n.l., nikde neuvádí důvod tohto vyhoštění, ten jsem si musel dohledat (důsledek povstání).

A chybí mi kapitola o antisemitismu, který se objevoval vlastně všude, kde žili. Co stálo v jeho kořenech? A proč? Byly to nejdřív důvody náboženské? A proč zrovna vždycky Židé? Byli jediní tolerovaní jinověrci? Byli tak snadný hromosvod vášní?

Ačkoliv je tedy kniha dobře postavená, čtivá a krátká, zároveň kvůli tomu trpí neúplností. Ale jako stručný úvod je asi ideální.

nakladatelství KMa s. r. o., 2008, ISBN 978-80-7309-501-7, cena asi 29 Kč (Levné knihy)

12345
1549732860000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online