Wuwejův zápisník

Élisabeth Lievre-Crossonová: Rozumět malířství

01.08.2006 19:55, Wu | knihy | komentáře -

Rozumět malířstvíRozumět malířství bych tedy chtěl, obzvlášť modernímu. A jak už mám slabost pro malé knihy z Levných knih, neodolal jsem tomuto kousku z edice Malá moderní encyklopedie.

Jsou tu vysvětlené základní pojmy a jejich význam - prostor, tvar, barva, podklad, povrch, terén, dále pak kompozice a čtení obrazu, problematika napodobení reality (nebo konstrukce), styly (lineární / malířský, figurativní / abstraktní) apod.

Pokračují velké objevy (perspektiva, olejové barvy, šerosvit), zadavatelé (církev, dvůr, stát, milovník umění), náměty, národní zvláštnosti, teoretikové a na závěr rozbor deseti malířských děl, každé z jiné doby a jinou technikou.

Po přečtení jsem měl dojem, že je všechno prošpikované citáty a různými pohledy natolik, ža se ztrácí přehlednost, také mi připadalo, že některé pojmy jsou trochu vágní a mohly by být zaměněny (povrch nebo terén?) a nakonec i volba reprezentativních děl mi přišla příliš redukovaná a nedostatečná (A autorka vynechala mého oblíbeného Moneta! Úplně, ani v historickém přehledu není uvedený.)

Takže se mi kniha nezdála dobrá a chtěl jsem si zakritizovat na téma přílišné redukce a přidat citát z Bradburyho 451° Farnheita (v této ukázce hledejte odstavec začínající slovy "Seškrtali klasiky"). Jenže když to teď tak prohlížím, ono je tam informací docela dost a encyklopedie je to vlastně docela dobrá. Tak nevím. Uvidím jak se vybarví další díla z edice, v zápalu nadšení jsem si jich koupil asi pět :).

12345
1154454900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online