Wuwejův zápisník

Jak funguje elektrický ohradník

10.10.2006 21:08, Wu | praktické | komentáře -

Když jsem si naposled sáhl na elektrický ohradník a dostal takovou ránu, až mě to odhodilo do louže, pomyslel jsem si, že se krávě nedivím. Taky se tomu nenápadnému žlutému drátoprovázku už vyhýbám obloukem. Nabízí se otázka, proč jsem na něj sahal. Omylem. Nejdřív jsem několika improvizovanými pokusy zkoušel, jestli tam je proud je, a dospěl k závěru že není, a pak se vydal podél úplně zaplaveného úvozu. Klouzalo to a jak jsem zavrávoral, chytil jsem se... Buď byly špatné pokusy, nebo zrovna ohradník zapnuli a chystali se tam hnát stádo. Obě varianty nic moc :).

Takže tenhle příspěvek berte jako poučení z krizového vývoje situace. Podnítil mě k tomu také příběh z knihy Darwinovy ceny 2, kdy si elektrikář amatér vyrobil vlastní elektrický plot, aby zajistil výběh pro psy. Obehnal zahrádku měděným drátem a pustil do něj 120 V ze zásuvky. A potom jednou, když sklízel rajčata, na drát zapomněl, čímž se sám odstranil ze zásobárny genů (ověřeno, Colorado, USA, rok 2000). V čem byl problém?

Především v množství proudu, elektrické ohradníky mívají sice velmi vysoké napětí, ale proudu jen málo. A kromě toho se do nich proud pouští přerušovaně, nikoliv pořád. To aby zvíře mělo šanci se od ohradníku odpoutat. Ještě že to byl ohradník podle norem, nerad bych se mezi Darwinem oceněné také zařadil.

Elektrické ohradníky tedy musí splňovat následující hodnoty (informace pocházejí z letáku firmy Ketris /pdf/).

  • hodnota napětí po celé délce ohrady musí činit min. 2500 V, pro dlouhosrstá zvířata se doporučuje 3000 - 4000 V.
  • maximální délka impulsu nepřekračuje 100 ms
  • mezera mezi impulsy činí 1-1,5 s

Zajímavé je napájení, že existují zdroje na síť (220 V) a že jsou nejspolehlivější, to nás nepřekvapí. Existují ale i na akumulátor 12 V, baterii 9 V a na solární článek.

Zapojení - jeden pól ohradníkového zdroje je určen do ohrady, druhý do uzemnění - zemnící tyče nebo zemnící vedení (zinkový drát, zakopaný 10-15 cm pod zemí). Při dotyku zvířete pak prochází proud přes jeho tělo do země a směřuje skrz tyče zpět do zdroje.

Výška ohrady se pro různá zvířata liší, dá se tak odhadnout, co je uvnitř ukryto, samozřejmě pokud stádo rovnou nevidíme. Pro koně bude horní drát přibližně ve výšce 140 cm, pro skot 100-110 cm, ovce 90 cm a prasata 50 cm.

Diskuzi ohledně norem a revizí najdete také zde.

Závěrem - dotyk s ohradníkem přežijete ve zdraví, ale nic příjemného to není. Osobám s kardiostimulátorem ale o život jde, výboj by ho mohl vyřadit z provozu.

12345
1160507280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online