Wuwejův zápisník

Wendy Northcuttová: Darwinovy ceny 2

03.10.2006 19:51, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Darwinovy ceny 2Další dávka z historie prestižního ocenění osob, které se zapříčinily o vylepšení genového fondu lidstva. Pokud tuto napůl vážně míněnou cenu neznáte, podívejte se na recenzi prvního dílu, kde jsem se o principu zmínil podrobněji.

Musím říct, že pokračování už mě tolik nebavilo. Nevím, jestli za to může slabší obsah, nebo už na to koukám jinýma očima, ale výsledek je ten, že nadšený nejsem. Když čtu o nebetyčné hlouposti, vyvolá to pousmání, ale až moc dobře si uvědomuji, jak snadné je zapomenout, nedávat pozor, něco přehlédnout. A vlastní život je vysoká cena... No dobře, svítit si zapalovačem do nádrže s benzínem je opravdu mimořádný výkon.

Užitečné je, že autorka uvádí i městské legendy, které občas přichází mailem, takže pomáhá rozlišit neuvěřitelnou pravdu od uvěřitelné fantazie.

Každopádně jsem vybral několik podařených (hm, asi to není úplně správné slovo) kousků:

Čtyřiačtyřicetiletý David z městečka Mineola byl neobyčejně zoufalý ze svého velkého břicha a nesmírně se ho toužil zbavit. Proto připadl na nápad, že by mohl ušetřit peníze a dovolit svému kamarádovi, aby na něm provedl amatérskou liposukci přímo v jeho garáži. Jak asi uhodnete, použít k provedení liposukce běžný vysavač není zrovna ten nejbezpečnější program snížení váhy. David zemřel přímo na improvizované domácí klinice a stal se obětí předávkování lidokainem.“ ... (září 1999, New York, neověřeno, str. 20).

Strážce přírodní rezervace v Yellowstonském národním parku „zaujala žena s malým synkem, která dítěti cosi roztírala po obličeji. Strážce se jí zeptal, co to dělá. 'No přece ho natírám medem!' zněla odpověď. Šokovaně se zeptal, co tím sleduje. Matka odpověděla zcela věcně, jako by šlo o největší samozřejmost: 'Chci si vyfotit, jak mu medvěd olizuje med z obličeje!'“. Tohle naštěstí dopadlo dobře, strážce rozum měl (říjen 2000, Wyoming, osobní výpověď, str. 46).

Neuvěřitelný je i případ, kdy „se nositel Darwinovy ceny z Memphisu pokusil zkrátit si čekání na vlakovém přejezdu, objel závory, načež naboural čelně do vozu, jehož řidič pojal úplně stejný šílený nápad, jen v opačném směru.“ Cestující v jednom z vozů byli na místě mrtvi, řidič druhého přežil. Trať byla dvoukolejná a vlak projel kolem nich... (15. dubna 2001, Tennessee, ověřeno, str. 73).

12345
1159897860000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online