Wuwejův zápisník

David Macaulay: Nová mamutí kniha techniky

22.06.2006 20:15, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Přítelkyně osamělých srdcíPár věcí, které znám, jako třeba páka nebo klín a pak už jenom zázraky. Malé zázraky a velké zázraky. Diferenciál v autě, hodinový stroj, jezdící schody, šicí stroj... Zázrak je, že někdo dokázal na tak důmyslnou věc přijít.

Kupodivu na mě nejvíc působily mechanické hračky, vlnění ani elektřina ne - ačkoliv ty jsou vlastně mnohem záhadnější. Jenže jejich záhadnost je tak nějak jejich součást, zatímco u mechanických strojů je veškeré tajemno ukryté v nápadu a konstrukci. Závěr knihy probírá digitální svět, bity, paměti, počítače a tak podobně. O tom něco málo vím, takže jsem sledoval spíš způsob vysvětlení. Plně postačující, řekl bych.

Proč je to kniha mamutí - formou smyšleného deníku vynálezce sledujeme jeho cestu mezi mamuty a mamutí chovatele. Vždycky když chovatele trápí nějaký problém, pomůže jim to vynálezce vyřešit, a to vskutku originálně. Využije některý z fyzikálních principů, bohužel co možná nejabsurdnějším způsobem. V textu a při vysvětlení techniky kolem nás se pak často objevují odkazy na úvodní mamutí příhodu.

Případně si cestovatel zapisuje svá pozorování: „Jednou, když jsem čekal na břehu na přívoz, pozoroval jsem, jak se dole po proudu snažil jiný převozník naložit na veliký vor obzvlášť mohutného mamuta. Sotva však protestující mamut vstoupil na plavidlo, kleslo s ním i převozníkem ke dnu.
Vyvedlo mě to z rovnováhy. Opustil jsem své místo ve frontě a otázal se, nemohu-li pomoci. Mou nabídku oba vymáchaní okamžitě přijali. Zúčastněné jsem vyslechl a po předběžných výpočtech jsem došel k závěru, že se duch vody vyloženě polekal ohromujícího nákladu voru a prostě před ním uhnul. Pod vorem nezůstalo nic, a proto se potopil.
Vůčihledně bylo třeba nějakého triku, aby se vor s mamutem udržel na hladině. Navrhl jsem, že ho před duchem vody skryjeme zvláštním zařízením, které jsem vymyslil.
Můj návrh byl uskutečněn. Po všech stranách voru jsme zbudovali dřevěnou stěnu a k všeobecnému - ne ovšem mému - údivu přeplul vor s nákladem bezpečně na druhou stranu....
“ (str. 94)

Humorné komentáře a ilustrace jsou samozřejmě jen doplněk obrovského množství nákresů s popisem fungování techniky. Takhle nějak si představuju pořádnou učebnici fyziky - byly by tam zobrazeny věci kolem nás a na nich se demonstrovaly fyzikální zákony. Možná by pak fyzika nebyla naprostý vítěz mezi nenáviděnými předměty.

12345
1151000100000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online