Wuwejův zápisník

Jak funguje bytová výměníková stanice

04.02.2014 00:50, Wu | praktické | výběr z blogu | komentáře -

meibesDoma máme výměníkovou stanici (od výrobce Meibes). Je to spleť trubek a ventilů, která od horké vody primárního okruhu umí ohřívat jednak topení v radiátorech, jednak teplou vodu z kohoutku, a to jen v případě potřeby, takže se minimalizuje riziko vzniku bakteriálních kultur v příjemně teplé vodě stojící v trubkách.

Je to velmi sofistikované zařízení, dokonce tak, že mi ani instalatér nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, jak přesně funguje. Zajímalo mě, kudy teče která voda a jak to přijde, že to někdy topí, někdy netopí, někdy ohřívá vodu a jindy nedělá nic. Ba ani na internetu jsem žádný pořádný popis nenašel.

A tak jsem opakovaně strávil několik desítek minut nakloněný v šachtě, prohlížel hadice, pohmatem zjišťoval jejich teplotu a snažil se fungování pochopit. Výsledek dávám online pro případ, že by se někde vyskytl podobný blázen – aby měl čas na zkoumání něčeho jiného...

Celé je to postavené na otevírání příslušných okruhů – pustím kohoutek s teplou vodou, voda má otevřený nějaký směr a ve výměníkové stanici začíná protékat jinudy. Totéž topení, sepnutí termostatu nebo otočení kohoutu změní průtoky. Jediné co mi stále uniká je, jak trojcestný ventil (PM regulátor) zajistí, že když se otevře obojí, upřednostní se teplá voda.

Ale až se k nějakému rozbitému dostanu, vezmu pilku na železo...

Základní stav - netopí se ani se neohřívá teplá voda

Tady je to jednoduché – z primárního okruhu proudí horká voda na „křižovatku“, a protože nemůže ani na jednu stranu, bere to zadní spojkou (tečkovaně) do zpátečky primárního okruhu. Obchází tak i měření spotřeby a tento provoz se nezapočítává.

meibes - základní stav

Topí topení

PM-regulátor je otevřený pro průtok topení a ne pro výměník. Nevím, jestli je to standardní poloha, nebo to způsobí nějaké změna tlaku na straně topení. Každopádně, z primárního okruhu proudí horká voda na „křižovatku“, odtud pokračuje doprava do radiátorů (modrá trubka) – samozřejmě pokud ony mají otevřené ventily a topí. Tady se dá centrálně zavřít voda do radiátorů.

Vrací se druhou modrou trubkou, přes místo, kde je centrální ovládání prostorovým termostatem (tj. termostat zastavuje vodu na výstupu z radiátorů, ne na vstupu). Pokračuje skrz PM-regulátor a měření spotřeby do zpátečky primárního okruhu.

meibes - topí topení

Ohřívá se voda

Otevření kohoutku s teplou vodou asi způsobí změnu tlaků v PM-regulátoru, který uzavře topný okruh a otevře cestu teplé vodě z primárního okruhu do výměníku.

Čili, z primárního okruhu proudí horká voda (červená) na „křižovatku“, odtud pokračuje doleva do výměníku. Z něj se pak vrací horem do PM-regulátoru, následně pokračuje stejnou cestou jako při topení – přes měření spotřeby do zpátečky primárního okruhu.

Studená voda (světle modrá) prochází skrz ventil, kterým by se dala zavřít na vstupu, skrz odklon na smíšení s ohřátou vodou, do PM-regulátoru (aby způsobila změnu tlaků při otevření kohoutku?). Dále do výměníku, kde se od horké vody ohřeje (fialová). Následuje místo, kde se smísí se studenou v požadovaném poměru (což řídí černý kohout) a výsledná teplá užitková voda odchází do trubek.

meibes - ohřívá se voda

Aktualizace 10. 10. 2023: Už pár let máme bytovou stanici vyměněnou za nový model. A protože článek je pořád hojně navštěvovaný, přidávám fotku elegantnější podoby. Už ale nebudu rozkreslovat jednotlivé cesty, princip je totiž pořád stejný. Označím tedy jen důležité prvky:

meibes - modernější podoba

  1. přívod z primárního okruhu
  2. odvod primárního okruhu
  3. „křižovatka“
  4. zadní spojka
  5. odvod do radiátorů
  6. návrat z radiátorů
  7. přívod studené vody a vodoměr
  8. PM regulátor
  9. výměník
  10. přimíchání studené vody

Fungování PM regulátoru

A také jsem konečně dohledal fungování PM regulátoru! Sice od jiného výrobce, ale princip bude určitě stejný (zdroj).

Při zavřených kohoutcích a otevřených radiátorech je píst zasunutý doprava (v odkazovaném nákresu ho tlačí zpětný tlak z malého kanálku při uzavřené soustavě, mohla by to možná dělat i pružina). Jeho patřičně umístěné otvory a plná místa (červeně) uzavírají levou část pro kohoutky a nechávají proudit teplou vodu z radiátorů do zpětného odvodu (zeleně):

PM regulátor - topí topení

Jakmile se otevřou kohoutky, poklesne zpětný tlak a zvýší se tlak na přívodu studené vody (levý dolní). Díky tomu se píst posune doleva a jeho patřičně umístěné otvory a plná místa uzavřou cestu radiátorům, otevřou cestu horké vody výměníkem (takže začne ohřívat, zeleně) a pustí do výměníku studenou vodu k ohřátí (modře).

PM regulátor - ohřívá vodu

12345
1391471400000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online