Wuwejův zápisník

Paul Roland: Nacisté a okultismus

24.08.2011 01:43, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Paul Roland: Nacisté a okultismusHistorické knihy o nacistickém Německu od nakladatelství Svojtka, které jsem zatím četl, spojuje vysoká kvalita - a platí to i o této. Paul Roland se v ní pokouší mapovat vztah nacistů k okultismu, aniž by podléhal fantastickým představám a mýtům.

V minulých čtyřiceti letech si řada spisovatelů kladla za cíl rozkrýt pravdu, týkající se Hitlerova paktu s ďábelskou mocí, ale vesměs spíše využívali naší trvale morbidní fascinace Třetí říší a udržovali při životě mýtus o nacistickém spojení s okultismem. Cílem této knihy je projasnit tyto tajemné historky a odhalit skutečnou povahu spojení nacistického Německa s tajemnými silami a zlem jako takovým.“ (Str. 8)

Nedozvíte se tu tedy nic o tom, že obsazování Evropy vedl Hitler ve směru svastiky, že strašlivé vyvražďování byla svého druhu magická oběť nebo že Hitler byl posedlý skutečným démonem.

Hitler byl posedlý - ti, kteří dosvědčují jeho schopnost vyburcovat dav, tuto skutečnost potvrzují -, ale ovládali jej démoni našeho světa, ne světa jiného. Byli to démoni zášti, strachu, sebenenávisti a spalující nevraživosti. Je pravda, že Hitler vlastně ani nepotřeboval pomoc temných sil, měl totiž v sobě samém dostatek destruktivní energie na to, aby napáchal takovou zkázu, kterou si nedovedli představit dokonce ani v dobách Tamerlána, Čingischána či Vlada Draculy řečeného Napichovač.“ (Str. 41)

Samozřejmě hledání pravdy vůbec není jednoduché.

Vnést světlo do oblíbených okultních spekulací o nacistech je ambiciózní cíl, stejně jako „vysvětlit, jak nevzdělaná, duševně nevyrovnaná nula dokázala okouzlit celý národ, proč Němci uctívali svého vůdce jako boha a jakým způsobem rozvinul svou moc nad nimi do té míry, že jej byli ochotní následovat až do záhuby sama sebe.“ (Str. 9)

Kupříkladu dvě nejcitovanější knihy (memoáry Hermanna Rauschninga, Kopí osudu Trevora Rovenscrofta), podporující fantastické představy, jsou smyšlené. Autorovi se sice nedaří od těchto děl oprostit, i přes křečovitou snahu nezadat si s Kopím osudu má výklad této knihy přes třicet stránek, ale asi to je nezbytné k pochopení zdrojů okultistických spekulací a domněnek.

Kapitoly

  • Temní guruové - předchůdci - Guido von List, Lanz von Liebenfels
  • Kopí osudu - výklad knihy o Hitlerově fascinaci křesťanskou relikvií, přinášející svému vlastníkovi moc
  • Hitler - médium, nebo mág?
  • Astrologie ve Třetí říši
  • Okultní věda - pavědecké spekulace o duté zemi, původu Árijců
  • Jednotky SS: mýtus o "černých rytířích" - Himmlerův záměr, vybudovat tyto jednotky jako rytířský řád s obřady
  • Satan a svastika

Na konci knihy je přehledná časová osa nacistické éry, seznam použité literatury a rejstřík.

Hodně zajímavé je povídání o nacistických demonstracích moci na sjezdech strany v Norimberku. O tom, jak všechny ty pochodně, prapory, světla ve tmě, monumenty a monumentální výstupy tisíců lidí, jednotný dav, probouzely kolektivní vůli.

Pro nezasvěcené norimberské sjezdy představovaly oslavu německého nacionalismu, adoraci Hitlera a působivou demonstraci vojenské síly. Ale byly mnohem více, než jen propracovaným zinscenovaným představením (...)
Působily jako záludná forma kvazináboženského magického rituálu, překroucené spojení katolické svátosti a pohanského zasvěcování zbraní, s nimiž nacistické Německo mělo vést válku.
“ (str. 158)

Celá kniha vyznívá tak, že sice nacismus v okultismu pramení, ale nejde o smlouvy s temnou mocí. Zlo je v lidech a nacismus dokonale působil na jejich temné, fanatické stránky.

nakladatelství Svojtka & Co., Praha 2008, ISBN 978-80-7352-792-1, cena 149 Kč (Levné knihy)

12345
1314142980000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online