Wuwejův zápisník

Software pro analýzu příběhů - Aeon Timeline

19.01.2024 22:00, Wu | počítače | komentáře -

Občas, když jsem spletitostí nějakého příběhu nadšený, načrtnu si průběh dějových linií graficky. Dělal jsem to u Neználka na Měsíci a také u Vlka samotáře. Analýza příběhu; ostatně když jsem v posledních letech prohledával knihy o literární teorii, šlo mi právě o doporučení a návody jak takovou analýzu dělat, čeho si všímat. Znovuobjevil jsem je v Umbertu Ecovi. Jenže ručně to kreslit už se mi nechce, navíc výsledek není žádná sláva.

Zkrátka hledal jsem software pro analýzu příběhu. Po nepříliš úspěšném googlení (protože software se dělá hlavně pro psaní příběhů, ne pro jejich ničení) jsem se optal Chat GTP a mezi prvními nabídnutými možnostmi bylo opravdu to, co chci. Software se jmenuje Aeon Timeline a kromě psaní knih se dá také použít pro plánování projektů nebo zakreslení chronologie historických dějů. Dává totiž do souvislosti a časových posloupností lidi, místa a události.

Hned jsem si ho stáhl a v rámci čtrnáctidenní demoverze vyzkoušel výše zmíněnou analýzu Neználka na Měsíci.

Základem při (re)konstruování příběhu je zadávání událostí. K nim se vybírají místa, lidé, čas a délka trvání, samozřejmě také spousta dalších atributů včetně barvy pro zobrazení. Z toho pak Aeon generuje řadu pohledů, jako je tabulkový:

Aeon Timeline - Spreadsheet

Přehled událostí ve vztahu k postavám a místům:

Aeon Timeline - Relationship

Celkovou časovou osu příběhu:

Aeon Timeline - Timeline

A konečně to, co jsem chtěl nejvíc, grafické ztvárnění, tady tomu říkají „metro view“, čili stylizace v podobě plánku pro metro:

Aeon Timeline - Subway

Umí toho samozřejmě víc, pro spisovatele zejména možnost naplánovat syžet („narrative view“), posloupnost kapitol a svázat je s událostmi v historii.

Má ještě nějaké mouchy, mně nejvíc vadí nemožnost posouvat si řádky událostí v timeline nahoru a dolů, řadí se samy striktně chronologicky a tím pádem nemůžu dát příběh jedné postavy k sobě. Tohle je ale mezi plánovanými vlastnostmi, takže časem se určitě dočkám.

Program mě zaujal natolik, že jsem si ho po vyzkoušení koupil. A kromě analýz knih si v něm můžu plánovat a vizualizovat i projekty.

12345
1705698000000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online