Wuwejův zápisník

Quotera - aplikace pro správu výstřižků z knih

10.05.2021 22:24, Wu | telefony | komentáře -

Quotera je aplikace na fotovýstřižky z knih, která umí i OCR. Tip na ni jsem dostal mailem, a jakmile autoři vydali verzi pro Android, pustil jsem se do testu. Citací z knih používám hromady, opisovat je dá dost práce a tohle by mi ji mohlo dost ulehčit.

Jak aplikace funguje – jako první si zaznamenáte zpracovávanou knihu:

Quotera 1

Pak přejdete do režimu přidávání úryvků:

Quotera 2

Vyberete aplikaci pro focení, následuje pořízení snímku celé stránky:

Quotera 3

V dalším kroku si úryvek označíte zvýrazňovačem; zvolíte vhodnou šířku a prstem text přejedete:

Quotera 4

Automaticky proběhne OCR:

Quotera 5

A v dolní části výstřižku si ještě zatrhnete, zda chcete rozpoznaný text použít, poznamenáte z jaké pochází stránky a můžete jej ještě okomentovat:

Quotera 6

Každý výstřižek se dá dodatečně upravit, smazat nebo sdílet.

Quotera 7

Můžete si tak vybudovat pěknou knihovničku a mít ji pořád u sebe. Aplikace data ukládá lokálně do telefonu, ale na cloudovém úložišti se pracuje.


Moje testování se ovšem odehrávalo optikou mých potřeb, které jsou poněkud odlišné:

  1. úložiště a čtenářský deník je blog, tj. nepotřebuju a ani nechci knihovnu výstřižků udržovat v aplikaci
  2. klíčové je pro mě OCR, získání textu
  3. výstřižky v textové podobě potřebuju dostat do počítače, kde si články připravuju (viz tady)

Takže jaké jsou moje zkušenosti?

U větších stránek mi chyběla možnost zvětšit si fotku nebo udělat detail na místo, kde zrovna zvýrazňuji – občas se mi nedařilo trefit se přesně na řádek, což potom vadí při OCR. Také jsem postrádal možnost zvýraznění opravit, odmazat jeho část (to když jsem přetáhl).

U OCR chybí možnost říct, že má držet konce řádků – což by se mohlo hodit při skenování básní, ale to je drobnost. Horší je kvalita výsledku; můžete to vidět i na fotkách. Tam jsem měl stránky ohnuté, ale chyby jsou i v rovné části, proto jsem to zkoušel opakovaně a pečlivě stránky vyrovnával. Přesto byl výsledek špatný, tři ukázky z knihy BoBos:

VIOunL LVeTresLu. Düsledkem je ovšem mimo juné ro, že mezi vzdélan elitou a jejich věcmi se rozevirà propast nenaplněného doh rodružsví. Vëci, které jiin patři, byly původné navtženy na daleko nebezpečnëjší aktivity, neż k jakým se používají. Ho- rolezecké boty, které byly püvodně navrženy na výstup do And, nakonec stráví většinu svého života na zelinářském tr žišti. Ty nejdokonalejší flísové bundy se nakonec dožijí své- ho vrcholného vyuätí při přechodu podél šñüry mrazicích boxů v supermarketu. Auta s pohonem všech čtyř kol nemu sí nikdy zdolat záludnëjši překážku, než je hrbolatá cesta s rozbředlýım snëhem. Ale stejné jako pokrytectví vzdávalo hold ctnosti v ére předstirané noblesy, vzdává dnes v éře bo- bos tvrdácké vybavení hold pohodlnosti. (Str. 92)

Po celou prümyslovou éru zutila kulturní válka mezi bo- hémy a buržoazií. V rúzných obdobích nabyvala rüzných torem a odbývala se na různých bojištích, ale hlavní témata zùstávala stejná. V Americe vždy existovala buržoazní linie, materialistická, racionalistická, technologická. Snažila se o kultivovaný vkus a, nóbl° způsoby. A vždy zde také existo vala linie bohémská, umělecká, antiracionalistická, duchov ni. Obdivovala původní zařízení, dobrodružné styly a život v souladu s přírodou. V nazacanám väku, iak ie nodle romá (Str. 74)

vZOrnost. arus jednotlivce vypocitate tak, že celkovou hodnotu majetku vynasobire jeho antimaterialistickými postoji. ho J dno nebo druhe nula, Z1amena to žadnou prestiž, za- Je wsoká čísla v obou připadech vás vystřelí do nejvyš- fr. K romu, aby se k vam v tomto svèté chovali dobře, cračí jen vykazovat nëjaké přijmy. Musíte také provádét nestaci dn klamnyých manevru, abyste ukázali, jak málo pro vás radu néch znamená. Musite se oblekat o stupeň hüře než ti ko- vás. Možná byste se mohli dát tetovat, jezdit dodávkou nebo předvádėt néjaky jiny spolecensky uznávanú akr statusové deviace. V astního úspéchu lem v (Str. 51)

To se používá obtížně, musel jsem projít a opravit prakticky každé slovo.

Jak to dostat do počítače? Jedině po jednom; sdílení přes mail by pak byla spousta úkonů, takže jsem to nakonec dělal přes schránku, kopíroval do MobisleNotes a ty si pak otevřel na počítači. Hromadný přenos celé knihy mi opravdu chyběl.

A poslední věc – kdybych se opravdu rozhodl udržovat si takovou knihovnu v mobilu, rozhodně by mi chyběla možnost zálohovat/obnovit ze zálohy! Při výměně mobilu bych buď o vše přišel, nebo obtížně hledal, jak to zkopírovat. Pokud by to vůbec šlo; jestli aplikace používá privátní úložiště, je bez rootnutí telefonu nedostupné.

Jinými slovy, pro moje účely se aplikace nehodí (a v nějakém dalším článku se podíváme na – pro mě vhodnější – MS Lens). Nicméně pokud máte jiné potřeby, dejte Quoteře šanci, je jednoduchá a přehledná.

12345
1620678240000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online