Wuwejův zápisník

Jiří Bílek: Hádanky naší minulosti 1 - Kam odešli Keltové?

20.12.2006 20:28, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Jiří Bílek: Hádanky naší minulosti 1 - Kam odešli Keltové?Naše minulost je protkána nejasnými místy. Spoustu věcí prostě nevíme a vůbec nemusí jít o záhady, jak se nám mnozí snaží vsugerovat (narážka na jiného autora, jehož cyklus knih o "záhadách" čítá patero kousků, ale moc záhad se tam nenajde). To ale rozhodně není případ této knihy. Také mě zaujala hned na první prolistování.

Je totiž pojatá výpravně, stránka je rozdělená do dvou sloupců, v širším je text, v užším obrázky a jejich popisy. Fotografie nálezů, náčrtky a kresby občas expandují a obsadí i celou stránku. Zkrátka, je se pořád na co dívat a když např. čtete o lidu s keramikou nálevkovitých pohárů, hned máte jasnou představu, jak ta nálevka vypadala.

První díl zahrnuje nejstarší velké nálezy. Začínáme někdy v třetihorách, odkud nejspíš pochází vltavíny. U nich totiž stále není jasné, jak vlastně vznikly. Samozřejmě nejoblíbenější a nejuznávanější je teorie o dopadu obrovských meteoritů a rozstříknutí roztavené hmoty zbytku meteoritu a zasažených hornin. Jenže obvykle při tom vzniká i kráter a ten jaksi chybí...
(Oprava - tak docela nechybí, za původce se považuje Rieský kráter, ale hovoří proti němu některé okolnosti. Podrobnosti v komentářích.)

Pokračujeme unikátním nálezem čtvercového objektu u Makotřas; pochází z doby bronzové, byl obehnán příkopem a palisádou a neví se, k čemu sloužil. Sídliště bývala oválná, „na ohradu pro dobytek byl objekt příliš velký, skutečné opevnění by zase bylo mohutnější a zcela jistě zpevněné valem a daleko hlubším příkopem, nehledě již na to, že fortifikace by v tomto případě byla vybudována dost nefunkčně...“ (str. 43). Povedlo se registrovat astronomické směry, takže je možné, že to byla nejstarší prahvězdárna v celé Evropě (i Stonehenge má být o 500 let mladší).

Dál už napíšu jen názvy kapitol, představu si jistě uděláte sami:

  • Šestnáct kamenných řad aneb Věk menhirů v Čechách
  • Tajemství Býčí skály aneb Jeskynní horor z doby železné
  • Otazníky nejen nad Závistí aneb Rozkvět a soumrak země Bójů
  • Neznámé Marobudovo sídlo aneb Na pomezí římské říše

Je to zajímavé čtení, erudice autora je značná, přitom není nijak předpojatý a nebojí se zmínit i hodně odvážné teorie. Postup od nejstarších k novějším dějinám poskytuje plynulý přehled vývoje na našem území. Jednoznačně doporučuji (a těším se na druhý díl, který jsem si pořídil rovnou také).

12345
1166642880000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online