Wuwejův zápisník

Robert Fulghum: Třetí přání 2, zbytek příběhu, skoro

26.11.2005 15:16, Wu | knihy | komentáře -

Třetí přání 2 Zatímco první díl jsem dlouho odkládal, než jsem se do něj pustil, šetřil si ho, jeho pokračování jsem odkládat nedokázal. Už dopředu jsem věděl co můžu čekat a že to bude stát za to. A stálo.

Mistrovské vykreslení postav, jejich charakterů při použití kratičkých kapitol, odstavců nebo pouhých vět. To jsem asi ještě v žádné jiné knize neviděl. Líbí se mi důraz na mezilidskou komunikaci a na to, jak ošidná může být, jak má každý nějaká očekávání a představy, které s realitou nemusí mít nic společného.

Jistě by se dalo namítat proti detailní popisnosti, obzvlášť v části o Japonsku, jenže dozvědět se něco nového neuškodí a co my vlastně víme o japonské kultuře, divadle kabuki, tradičím japonském tetování? Převážně nic. Alespoň já nevěděl.

V textu jsou opět ilustrace, plánky, i když je jich o něco méně než v prvním díle, a také notové zápisy valčíků. Hudební analfabeti jako já, kteří z not nepoznají ani rytmus, natož melodii, mají k dispozici CD. Podkreslení hudbou je dokonalé, nenechte si ho ujít, čtení dostává jiný rozměr. Nějak zvlášť dílo doporučovat nemá smysl, kdo četl první díl, přečte si i tento, kdo ne, musí prvním dílem začít. A rozhodně neprohloupí, atmosféra každé stránky je neopakovatelná, obrázky připomínají něco ... důvěrně známého, na co si ale nemůžeme přesně vzpomenout, zkrátka nás drží v hrsti.

Tak. Vy kdo nechcete předem prozradit nic z děje knihy, abyste se neobrali o překvapení, přestaňte číst, teď totiž toto nepsané pravidlo hodlám porušit. Budiž mi omluvou, že i já jsem se to dozvěděl dopředu z novin, z rozhovoru s Robertem Fulghumem u příležitosti jeho návštěvy v České republice. Raději se podívejte, co napsali jiní, třeba Tomáš Fojtík na serveru Knihovnice.cz, František Cinger na Novinky.cz, hanele.bloguje.cz.

Od začátku prvního dílu bylo jasné, že některá z postav odejde, protože smrt patří k životu. Čtenář tak nějak počítá s tím, že to bude Aleko, jeho stáří jako by k tomu svádělo. Jenže ne, Aleko to není, je to Alice. Po počátečním rozčarování jsem musel uznat, že autorův argument "Alice žije v naší paměti dál" má něco do sebe. Ona totiž už od počátku jako by byla z jiného světa. Neskutečná inteligence, tvořivost, hravost, přitažlivost, samostatnost i sebejistota vypadají až archetypálně. Žena, skrytá v podvědomí, objevující se náhle a stejně tak náhle zmizelá. A zbývá jen legenda.

Takže jak to bylo dál? Na to si budeme muset počkat do třetího dílu...

12345
1133014560000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online