Wuwejův zápisník

Robert Fulgum: Drž mě pevně, miluj mě zlehka

19.10.2013 01:26, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Robert Fulgum: Drž mě pevně, miluj mě zlehkaDlouho jsem váhal, zda si „Příběhy z tančírny Century“, jak zní podtitul, pořídit, připadalo mi to jako nepřitažlivé téma, které může plně docenit jen někdo, kdo tančit umí a tanci se věnuje. Jenže to by to nesměl napsat Fulghum.

Z knihy se nakonec vyklubalo vynikající čtení – celá jej totiž složená z mikropříběhů lidí, kteří se tak či onak tančírny dotýkají, ze zmínek o jejich důvodech k tanci, o jejich životě, úspěších i mindrácích. O tom, co je propojuje, co mají společného.

Všichni tancující mívají společný jeden tajný plán.
V podtextu je jaksi vždycky hledání romantického vztahu a lásky.
Podobu to mívá různou – od hořící touhy až po velmi dobře skrytou potřebu -, ale je to tam a přichází to zároveň s lidmi, co se chystají tancovat.
nepochybujte o tom.
Na druhu tance nezáleží – waltz, salsa, tango, swing, čtverylka, lidové tance -, protože při jakémkoli tanci hraje svou roli důvěrné dotýkání se druhého člověka.
Vždycky.

Aby příběhy byly propojené i formálně v rámci knihy, je tu Aristo Joyce, člověk, který pochází z umělecké rodiny a jednoho dne došel na konec cesty advokáta, narazil na zeď a zjistil, že ho ta práce přestala bavit, pokud kdy vůbec bavila. Rozhodl se svůj život od základu změnit. A protože rady svého táty bere vážně, zkouší napsat divadelní hru z prostředí tančírny.
Sbírá materiál, ptá se tuhle a tamhle, sleduje provoz, s každým si popovídá – a my s ním.

(Chtěl jsem přidat útržek nějakého příběhu, ukázku, jenže on by nefungoval. Prošel jsem při hledání celou knihu, marně, musel bych libovolné vyprávění citovat celé. Zkuste se podívat na dlouhou ukázku na autorově webu).

Celá kniha je především milá a optimistická, i bizarní příběhy jsou podané s pochopením a v pozadí vždycky stojí přesvědčení, že to může dopadnout dobře, že každý můžeme otevřít dveře, které nás dělí od něčeho, po čem, třeba nevědomky, toužíme.

Dalo by se říct, že návštěvníci Century jsou vlastně poutníci směřující k místu, které jej zasvěceno potřebě lásky, dotyku a objetí; pohání je hluboce lidská potřeba pohybovat se společně do rytmu hudby – obyčejná touha tancovat.
Odehrávají se zde příběhy – krátké i dlouhé – a některé končí velmi náhle.
A jiné zase pokračují daleko za rámec tohoto vyprávění.

Podle svého webu absolvoval Robert Fulghum kurz tanga a pak se podílel na organizaci fungování tančírny; na textu je to poznat, o tanci píše natolik poutavě, že by k nějakému tanečnímu pokusu přesvědčil asi každého.

nakladatelství Argo, Praha 2011, ISBN 978-80-257-0547-6, cena 198 Kč (eBook)

12345
1382138760000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online