Wuwejův zápisník

Adéla Elbel, Michal Rožek: Santiago, má lásko

23.03.2024 21:20, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Santiago, má láskoDalší z řady poutnických knih, tentokrát jako společná cesta nového páru, stand-up komičky a herečky Adély Elbel a reklamního specialisty Michala Rožka. Ti se po svých předchozích vztahových problémech sblížili, a protože oba mají rádi tramping a pěší putování, rozhodli se společně zkusit pouť do Santiaga severní cestou, Camino del Norte, po pobřeží Španělska. 380 km za 11 dní.

Společná partnerská pouť je level pro dvojice s opravdu dobrým základem. O naší lásce není pochyb, ale co když na sebe naše traumata narazí?

Co když to bude příliš intenzivní?

Není lepší se jet zamilovaně válet bez dětí do rezortu?

Proč se na tu cestu vůbec vydáváme?

Proč podstupujeme riziko, že to nevyjde?

Protože chceme být upřímní. Protože si chceme navzájem potvrdit, že jsme tu jeden pro druhého správně. Jasně že máme strach.

Člověk už se prostě ve vyšším věku bojí pustit do dalšího vztahu bezhlavě a naplno. Už se nechce splést. Bojí se nesouladu, lidských záseků, ublížení. Ví už, kam až se může ten kolotoč roztočit. Už nechce marně investovat svou energii a hlavně city. Ví totiž, že není bezedný kelímek.

A pohled druhého partnera:

Tušil jsem, že po cestě do Santiaga mě čekají úplně jiné výzvy než tehdy v turisťáku. Že mě čekají úplně jiné disciplíny, za které žádné body nezískám.

Že nebudu připravovat v kotlíku nad ohněm čaj z listů lesních jahod, ale budu muset přeprat vztek, který mnou čas od času nekontrolovatelně cloumá.

Že nebudu muset absolvovat stezky odvahy, ale zato budu muset zpacifikovat panický strach ze sebemenších změn. Ze smrti. Své i blízkých.

Že na té dlouhé pouti musím zdolat špičaté skály strachu z vlastního selhání a přebrodit rozvodněné potoky viny. Viny z čehokoliv špatného, co se přihodí ostatním.

Že někde mezi Oviedem a Santiagem budu muset překreslit mapu svých mindráků.

Že nutně musím vyhnat z neprostupných houštin svého srdce strach z velké bezbřehé lásky.

A tu se naučit s vděčností a lehkostí přijímat a taky dávat.

Od Adély. Adéle.

Ženě, kterou jsem zpočátku od sebe odháněl a nakonec si ji intuitivně a nekompromisně vybral.

Koncept stejného dne dvěma pohledy a sledování různých postojů a vnímání zní dobře, v praxi mě ale číst dvakrát totéž nebavilo, zejména když po vcelku sympatickém Adélině psaní následoval text věčně zpruzeného a pak se omlouvajícího Michala. Nesedla mi ani místy křečovitá snaha o vtipnost. A když jsem si po sedmdesáti stránkách uvědomil, že mě nezajímají ani jejich hádky, knihu jsem odložil.

Já ji tedy doporučit nemůžu.

Odkazy:

ELBEL, Adéla, ROŽEK, Michal. Santiago, má lásko. Praha: Motto, 2023. ISBN 978-80-267-2439-1.

12345
1711225200000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online