Wuwejův zápisník

Diana Richardson: Vědomé milování

21.11.2017 20:49, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -
obálka Vědomé milováníKniha pečlivě a z mnoha pohledů rozebírá, jakým způsobem přinést zpomalení (podívejte také na knihu Chvála pomalosti) a vědomé soustředění do sexu. Nezdá se to, ale i na něm si uspěchanost nebo snaha dosahovat výkonů vybírá svou daň.

V důsledku tohoto tlaku se stal sex uspěchaným a cílevědomým aktem, zatímco tělo uvnitř rozechvívá pomalá, dlouhá, obsáhlá sexuální výměna. Tělo se sexu raději oddává, než aby se na něm tolik napracovalo. K tomu je potřeba hluboké uvědomění aktuální chvíle. Při pomalém sexu místo aktivní práce na dosahování vyvrcholení ustoupíte o krok zpět a sledujete sami sebe. Člověk není tak rozpálený; místo toho se naopak zklidní. Pomalost ze sexu snímá horlivost, což je dobře, protože slast a extáze zapouštějí své křehké kořeny do klidného prostředí, ne do rozpálené půdy.“ (Str. 19)

To patrně nebude příliš působivé pro počáteční fáze vztahu, kdy vzrušení a touha člověkem zmítá, ale pro dlouhodobé vztahy, zrající a usazující se, určitě ano.

V zásadě má pomalý sex smysl pro jakýkoli pár, který si přeje zůstat spolu a mít sex i v letech, která přijdou poté, co líbánkové nadšení opadne, zejména pak i v dobách, kdy oba z páru začnou zrát a stárnout. Sex je velice častým důvodem rozchodu. Pomalý sex však vytváří pouto a spojení, které přesahuje potřebu vzrušení a změny. Je to jako proces zrání, v němž se chuti více tříbí a získávají nové rozměry.“ (Str. 131)

První kapitoly vysvětlují zpomalení a samotný princip vědomého milování:

Pomalý sex se dá nejlépe popsat a nejlépe se k němu dá přistupovat jako k láskyplné duchovní technice, v níž sebeuvědomění leží v těle a v pohlavních orgánech. Postupně objevujete, jak být v sexu spíše přítomni, než abyste ho dělali.
Když k sexu přistupujeme s citlivostí a pomalu, přetváří se na duchovní techniku, která tvoří lásku a prohlubuje prožitek aktuální chvíle.
“ (Str. 149)

A pak už procházejí jednotlivé aspekty:

  • Sexuální síla uvolnění – odpoutání se, přechod od konání k pouhému bytí
  • Sexuální síla uvědomění – soustředění vědomí na vnitřní prožívání
  • Sexuální síla kvality – důvěra ve vrozenou schopnost sexuálních orgánů vzájemné komunikace
  • Sexuální síla rytmu – přijetí rozdílných mužských a ženských rytmů a jejich využití
  • Sexuální síla rozkoše – zvýšení citlivosti
  • Sexuální síla myšlenky – využití schopnosti přemýšlet a snít k stimulaci, namísto rozptylování
  • Sexuální síla posvátna – mosty k extatickým prožitkům božství, léčivá a očistná moc
  • Sexuální síla příběhu – pomalý sex jako krok v evoluci člověka
  • Vaše osobní praktikování pomalého sexu

Podobně jako prezentované techniky, je i kniha samotná jistým způsobem pomalá, ve vysvětlování nijak nespěchá, vrací se a prochází v cyklech – už samotnou formou je v souladu s tím, co říká. Přesto je plná informací, obsahuje návody, techniky, nákresy poloh i odpovědi na otázky.

Pokud byste chtěli zažít přínosy a změny, které působí tantrické milování, ale odrazuje vás její historické duchovní pozadí a zosobnění Šivy a Šakti, pak určitě návod Diany Richardson vyzkoušejte. Vědomé, pomalé milování sbližuje a přináší lásku.

Odkazy:

nakladatelství Synergie Publishing SE, Praha 2014, ISBN 978-80-7370-290-8, cena 299 Kč

12345
1511293740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online