Wuwejův zápisník

Eva-Maria Zurhorst: Soulsex

29.07.2023 22:00, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy SoulsexDalší přístup k pomalému sexu; vychází z pojetí Diany Richardson (viz Vědomé milování), ale přidává svůj pohled psychoterapeutky.

V mé poradenské praxi neuběhne jediný den, kdy by nepřišel někdo, kým zmítá stud či bezmoc kvůli problémům v posteli. A v průběhu našeho rozhovoru z něj dříve či později ostýchavě vypadne, že mu to v téhle oblasti vůbec nefunguje. Často to působí jako opravdu velké přiznání, protože se ze všech stran dozvídáme, že sex už dnes přeci nepředstavuje žádný problém. V televizi, v reklamách, na internetu, v příslušných časopisech – všude tam nám neustále vsugerovávají, že jsou smyslnost, vášeň a erotika všudypřítomné, k mání komukoli kdykoli. Když pak zrovna v naší ložnici není po chuti, lesku a vášni ani stopy, o hlubším uspokojení ani nemluvě, logicky o sobě pochybujeme. Ve skrytu duše se cítíme rozbití, méněcenní, a často dokonce začneme druhým něco nalhávat. (Str. 54)

Také více než polovinu knihy trvá, než se dostane k popisu samotného soulsexu. Dává to smysl, protože to hlavní a podstatné jsou věci „okolo“. Psychologické postřehy, podstata fungování vztahu a jeho narušení.

V první části Starý sex tedy prochází a řeší to, jak se vytrácí chuť a co to znamená,

Náš sex je jako otisk prstu naší duše, to už jsem tu zmínila mnohokrát. Odráží naši opravdovou míru živosti a naše skutečné já. Naše sexuální realita s velkou přesností ukazuje, jak si skutečně stojíme ve věcech blízkosti, kontroly, důvěry a spojení. Může nám ale také ukázat, co naši duši, a tudíž i naši sexualitu zatěžuje. Sex působí hluboko a v mnoha rovinách celého našeho bytí – nejen na úrovni fyzické, ale také v rovině emocionální a duševní. (str. 117)

vysvětluje proč pornografie nepomáhá, že jsme sexuální bytosti od narození do smrti, jak se projevuje rodinná historie,

Při své práci už léta sbírám zkušenosti s mnoha různými lidmi. A pořád dokola zdůrazňuji, jak silně a jak dlouho v nás působí všechny ty neviditelné věci. Jak vážně je třeba brát moc a sílu zamlčeného a nevysloveného. Bolest často vzniká z mlčení a z nevyplakaných slz. Pokud ji chcete uzdravit, musíte sebrat odvahu, přiznat si pravdu a starý smutek znovu procítit. (Str. 125)

mluví o rozchodech i zůstávání, o předstíraných orgasmech a jiných lžích atd.

V druhé části Nový sex už začíná mluvit o novém přístupu, který je založený na sounáležitosti místo tlaku, na důvěře, pomalosti a splynutí.

Vím, jak vyděšené jsou v současnosti mnohé ženy, když přijde na sex. Jsou nespokojené s tím, co prožívají se svými muži. Neuvěřitelně se stydí za to, že jejich těla jako by už vůbec nefungovala. Cítí naprostou bezmoc, protože nevědí, jak to změnit. Především ale trpí pod neustálým tlakem, protože každá buňka jejich partnera jako by křičela: Já chci víc!

Existuje řešení! Soulsex. Sex, na kterém se opět účastní i srdce a duše. Sex, při kterém nemusíte nic umět, namáhat se, zkrášlovat se, nažhavovat se fantaziemi, ani se přetvařovat či se za něco převlékat. Sex, který roste z důvěry a který se neživí z chtíče, nýbrž z lásky.

Soulsex je způsob fyzického kontaktu, který se pro mnohé ženy rovná vysvobození z vězení. Při něm se vaše ženská část může opět cítit sama sebou, při něm můžete znovu důvěřovat svému tělu a nechat se jím vést. Opět se napojit na své smysly a užívat si jemnou rozkoš. (Str. 26)

Není to ovšem úplně jednoduché, protože teprve tehdy, když si dovolíme naprostou otevřenost, začnou se objevovat potlačená traumata a neshody jsou o to víc bolestivé.

Mnoho mužů se od svých emocí odstřihlo a přestěhovalo svůj život do hlavy. Žijí v citovém ustrnutí a nejsou schopni emoce ukazovat nad jakýsi bezpečný stupeň průměrnosti. Potlačují svou nejistotu a slabost a radši si je kompenzují zaměřením na vnější úspěch. Netroufnou si čelit vlastní zranitelnosti a radši si drží odstup. Neodváží se ukázat, že potřebují blízkost a přijetí, a raději hledají uznání zvenčí.

Muž je až tehdy suverénním a důvěryhodným sexuálním partnerem, když má přístup ke svým emocím. Je úplně jedno, jakou má postavu, jak velký je jeho penis, kolik umí poloh a technik. To vše hraje pouze okrajovou roli pro to, aby jeho partnerka pociťovala naplnění a důvěru. A pokud žena nevěří partnerovi a jeho schopnosti vypořádat se se svými pocity, podvědomě bude chtít převzít kontrolu, chovat se k němu jako k dítěti, poučovat ho, nebo jím dokonce pohrdat – a tím ztratí svou vlastní otevřenost. (Str. 153)

Ale také léčivé – pokud se je povede zvládnout.

I v případě negativních pocitů platí pro oba partnery dvě klíčová slova: přítomnost a připravenost přijímat. Když to začne bolet, je často těžké přijmout fakt, že nemusíme nic dělat. Pro toho, kdo bolest, odpor, strach, stažení či stud prožívá, je důležité zůstat v těle a nechat se svými vjemy nést až do uvolnění. Ten druhý má za úkol láskyplně k tomu svému partnerovi vytvořit prostor. Nic víc. Už jen to, že jste spolu a jeden pro druhého otevření, léčí. Což je ve skutečnosti ta nejhlubší schopnost soulsexu. (Str. 220)

Třetí část se jmenuje Soulsex prakticky a obsahuje ty nejpraktičtější rady. V jedné kapitole si autorka přizvala svého muže, aby na otázky odpovídali společně, z obou pohledů.

  • Pravidla hry pro váš nový sex
  • Jak se v běžném dni na soulsex naladit
  • První krůčky
  • Nedorozumění a překážky v soulsexu

Když to shrnu, po stránce „tantrického“ sexu se kniha od Vědomého milování příliš neliší, zajímavý a přínosný je ale psychoterapeutický přesah.

Jak to vypadá u vás, když se zcela upřímně podíváte na každodenní dynamiku svého vztahu? Můžete svému muži skutečně důvěřovat? Je váš muž v emocionálních otázkách svým vlastním pánem? Je ve vašich očích mužem, kterému se můžete bezpodmínečně odevzdat? Připadá vám zajímavé, co váš muž dělá, říká a co si myslí? Máte pocit, že ví, co se ve vás děje? Máte v každodenním životě pocit, že ho chcete ze srdce následovat? Že mu můžete v důležitých otázkách předat kormidlo do rukou? Svěřila byste mu své dítě? Co by bylo, kdybyste onemocněla? Dovedl by se o vás postarat? Dokáže vás vést při tanci? Zná vaše tajná přání?

Možná se vám doteď zdálo, že tohle všechno nemá se sexem nic společného, ale ve skutečnosti je to v této souvislosti naprosto zásadní. Aby vedle muže žena mohla být ženou, nemusí muž být předsedou představenstva celého vesmíru, maratonský běžec či mít IQ 200 a encyklopedické znalosti. Aby vedle muže žena mohla být ženou, musí on sám sebe natolik dobře znát, že se dokáže emocionálně otevřít nejen ve své síle, ale i ve své zranitelnosti. Jen tehdy, když neutíká před svými vlastními strachy, svým studem, svými slabinami a svými zraněními, nemusí se bát ani jejích pocitů. A teprve pak mu ona může darovat veškerou svou sladkost, extázi, divokost, ale i celou svou bázlivost, stydlivost a pocit nebezpečí, které k tomu patří. Teprve když je muž připraven sdílet své srdce a duši, může se mu žena fyzicky zcela oddat. (Str. 158)

Odkazy:

ZURHORST, Eva-Maria. Soulsex. Praha: Synergie Publishing, 2019. ISBN 978-80-7370-541-1.

12345
1690660800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online