Wuwejův zápisník

Barbara Carrellas: Tantra ve městě

20.11.2015 00:01, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka Tantra ve městěZatímco Lysebethova Tantra je zprostředkování tradičního učení se vším všudy, Barbara Carrellas je adaptuje a upravuje pro podmínky současného moderního světa (podtitul knihy zní „Posvátný sex pro 21. století“). Nenajdeme tu tedy příliš teorie a téměř žádný přesah do indické mytologie, na druhou stranu se ale dotkneme tantry pro jednoho (pro tradiční tantru prakticky protimluv), homosexuality, BDSM nebo třeba sexuální magie.

Pro Barbaru Carrellas je základním vesmírným principem extáze, do níž vstupujeme mnoha způsoby, z nichž sexualita je jeden z nejsilnějších a nejsnazších.

Extáze i orgasmus mají jedno společné: naše představy o tom, jak by tyto prožitky měly vypadat, jsou poněkud zúžené. Soustředíme se na silné euforické zážitky a nevěnujeme pozornost těm jemnějším aspektům. Extáze není velký orgastický třesk. (...)
Zakoušíme ji jako ohromující slast nebo inspiraci. Může mít formu nespoutané vášně, anebo vás naopak přenese na místo, kde čeká klid a mír, pohoda nebo vize. Je to pocit absolutního štěstí, který zažívá naše duše. Extatická blaženost je radost, již prožívá duše, když se znovu spojí s posvátnou jednotou, bohem či bohyní, se vším, co je. Extatická blaženost v tom nejčistším tantrickém smyslu není pocit ani vjem. Je to metafyzická zkušenost, k níž dochází, když všechny pocity, myšlenky a vjemy zastíní bytí bez hranic v obrovském oceánu energie, kde je vše navzájem propojeno.
Člověk může zažít spoustu nádherné rozkoše bez extáze. A naopak se může ocitnout v extázi, aniž by prožíval fyzickou slast. Mnohem častěji jsou však rozkoš a extáze ve velmi úzkém vzájemném vztahu.
“ (Str. 46)

Pracuje s energií, ukazuje energetické koncepce jógy a tantry (kundaliní a čakry) nebo taoismu (mikrokosmický okruh nebo vnitřní flétna) a hodně je využívá.

Znovu si ruce promněte. Prociťte energii mezi nimi. Přiložte si je na hrudník a pošlete energii k srdci. Dýchejte. Cítíte u srdce větší teplo. Víc si ho uvědomujete?
Právě jste díky záměru a pohybu vytvořili energii v jedné části těla a poslali ji jinam. To je první krok k tomu, abyste z celého těla učinili jediný sexuální orgán.
Je energie, kterou jste právě vytvořili, sexuální energie? Jistěže. Není rozdíl mezi sexuální energií a tvořivou energií, ani mezi sexuální energií a energií, kterou potřebujeme, abychom došli do práce, ani mezi sexuální energií a energií nutnou pro vynesení koše s odpadky. Vždycky se jedná o energii životní síly.
Rozvést sexuální energii do celého těla – vlastního či cizího – není nic tajemného.
“ (Str. 118)

Obsah naznačí, jak komplexní kniha je:

  • V úvodu probírá, co to vlastně tantra je a rozporuje řadu mýtů, které se kolem ní objevují.
  • Následuje první část Tantra: základy. Tady se dozvíme o nezbytnosti extáze (a jejím rozdílu od adrenalinových zážitků, čistého sexuálního vzrušení, rozkoši), učíme se být tady a teď pomocí dechu, myšlení, afirmací, představ, odhození očekávání aj. Pak osvědčené čakry, probuzení těla čtyřmi typy vědomého dechu nebo meditací (meditace radosti nebo očistná meditace), proměnlivá hranice odporu při dotýkání.
  • Druhá část je Tantra pro jednoho: jak rozproudit orgastickou energii. V ní už se vrháme do sexuální energie, učíme se co to je a co si s ní počít.
    S její pomocí sama sebe objevuji a a sama do sebe se zamilovávám. Využívám ji jako tvořivou inspiraci, sexuální meditaci, sexuální modlitbu a způsob, jak vejít do kontaktu se sebou předtím, než se propojím s ostatními. Pro mě tkví jádro sólo tantry v propojení srdce a pohlaví.“ (Str. 168)
    Projdeme nepřeberné možnosti orgasmů, jejich vylepšení pro estrogenová a pro testosteronová těla, roli zvuků. Následně se odrazíme k dechovému a energetickému orgasmu (Orgasmus ohnivého dechu, Zatnutí s výdrží) a pokračujeme k sólo tantře s vlastními rituály, novými vjemy a prací s energií.
  • V třetí části přijde na řadu Tantra pro dva: tantrický rituál. Ten má několik fází či aspektů – jeviště a kulisy, vychladnutí a rozcvička, sblížení (Pozice uznání a rovnováhy, Pozice dávání a přijímání, Zahrada smyslových požitků), rock'n'roll v němž energie tančí a uzemňující doznívání. A také tři kapitoly s masáží erotického procitnutí.
  • Poslední, čtvrtá část Tantra pro dobrodruhy je poněkud kontroverzní. Propojení tantry s BDSM budiž, vytvoření dokonalého vlastního rituálu také, u skupinové tantry už se to překrývá se sex párty, a sexuální magie? To je prostě magie, ne tantra. I když nepochybuji o tom, že energie sexuálního vzrušení nebo dokonce orgasmu může být využita lecjakým způsobem. Autorka píše o zbavení se stresu, nachlazení a ucpaných dutin, bolesti a strachu či dokonce přispívání ke světovému míru. Inu, jak jsem napsal, kontroverzní.

Chvílemi jsem měl pocit, že je to spíše sexuologická příručka a tantra je trochu navíc; chvílemi zase, že přesahů je až příliš. Když se ale podívám na knihu jako celek, je to ale vlastně úplně konzistentní! Konzistentní, moderní a tolerantní – a tak si myslím, že pro nenásilné otevření, posun sexuality k probuzení, je to možná ten nejlepší úvod. Doporučuji.

nakladatelství Synergie, 2014, ISBN 978-80-7370-331-8, cena 349 Kč

12345
1447974060000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online