Wuwejův zápisník

Gelové baterie

22.11.2015 00:11, Wu | praktické | doprava | komentáře -

Stál jsem na nástupišti v metru a líně sledoval soupravu, přijíždějící na druhou kolej. Když zastavila, všiml jsem si podvěšeného zásobníku s nápisem „gelové baterie“.

Gelové baterie 1

Gelové? To vidím poprvé, co se pod tím skrývá?

Pátrání nebylo ovšem nijak dlouhé, stačilo přeskočit z baterií na akumulátory a na wikipedii si přečíst, že se jedná o modifikovaný olověný akumulátor, kde je kyselina v gelové formě. Hlavní výhoda je možnost provozu v jakékoliv poloze, protože kyselina nevytéká. Nevím sice, jak se to uplatní u vagonu metra, ale je dost možné, že se používají kvůli ještě nějaké jiné vlastnosti, třeba menšímu vývoji plynů:

Gelový akumulátor je typ olověného VRLA akumulátoru s elektrolytem ztuženým ve formě gelu; kyselina sírová je smíchána s velmi jemným skelným práškem s částicemi asi setiny velikosti cementového prachu, což způsobí zgelovatění elektrolytu.
Na rozdíl od klasického akumulátoru se zaplavenými elektrodami, ovšem stejně jako u akumulátoru AGM, je možné jej provozovat v jakékoliv poloze díky nekapalné povaze elektrolytu.
Chemicky jsou totožné s klasickými akumulátory, ale antimon v elektrodách je nahrazen vápníkem, což způsobí i snížení vývinu plynů v baterii.
Jsou obecně společně s AGM nazývány ‚olověné bezúdržbové akumulátory‘.
“ (
zdroj Wikipedie)

Gelové baterie 2

Mimochodem, když jsem tak hledal něco o soupravách metra, našel jsem pěkný článek, popisující, jak unikátní to pražské je.

12345
1448147460000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online